Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao, is ‘een grote stap, het begin voor gelijkheid’.

F17OrguyoDat zegt Egmar Irausquin, secretaris van de stichting Fundacion Orguyo Aruba, die partij was in de rechtszaak waarin de Arubaanse regering in cassatie ging.

,,Er moet nog veel gebeuren, maar het begin is er.” Hij had niet verwacht dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht zo snel zou worden toegestaan. ,,Ik dacht eerder aan 2030, omdat de Hoge Raad er langer over zou doen, of omdat we nog nieuwe stappen moesten ondernemen.” Maar dat hoeft dus niet en daarom is het volgens Irausquin tijd voor feest. Mensen van het hetzelfde geslacht kunnen volgens hem vrijdag al in ondertrouw. De directeur van het Bevolkingsregister liet echter aan NoticiaCla weten dat de agenda voor ondertrouw tot oktober vol zit.

Fundacion Orguyo Aruba zette zich samen met Human Rights Caribbean Foundation op Curaçao sinds 2019 in voor het openstellen van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. In 2022 kregen ze gelijk van het Gemeenschappelijke Hof, wat op verzet van de regeringen stuitte.

De uitspraak in cassatie afgelopen vrijdag is met luid applaus ontvangen door de aanwezigen in de zaal van de Hoge Raad in Den Haag. Irausquin verwacht dat de weerstand tegen het besluit ‘groot’ is. Dit komt volgens hem door nepnieuws rondom het lhbti-thema. Het beeld zou zijn gecreëerd dat kinderen de dupe worden van de lhbti-gemeenschap. ,,Maar het huwelijk heeft daar niks mee te maken, uiteindelijk kunnen mensen nu gewoon trouwen.”

Hij denkt dat de weerstand groter zal zijn op Curaçao, omdat het debat daar nog niet is geweest en de stap daar ‘heftiger’ aankomt. Op Aruba is al een wetsvoorstel ingediend om het homohuwelijk toe te staan. Die wet werd in juni verworpen door het parlement.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.