Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Ambtenaren die de overheid willen verlaten om in de private sector te gaan werken of met pensioen willen gaan, kunnen in aanmerking komen voor de Vrijwillig Uitdiensttreding (VUT). Het beleidsinstrument is opengesteld, aanvragen kunnen tot 5 augustus worden ingediend. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft dit donderdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

ARUvutWie van de VUT-regeling gebruikmaakt, kan uiterlijk op 1 mei 2025 uit dienst. De aanvrager geeft zelf een voorkeursdatum aan. Wie langer dan tien jaar in dienst is, ontvangt drie jaar lang nog salaris. Voor wie korter dan tien jaar in dienst is, hangt het af van het aantal dienstjaren. Ambtenaren die tien jaar of langer in dienst zijn, krijgen het eerste jaar 90 procent uitgekeerd. In het tweede jaar wordt 80 procent uitgekeerd en in het derde jaar wordt 70 procent uitgekeerd. Wie van de VUT-regeling gebruikmaakt, kan geen aanspraak maken op salarisverhogingen, periodieken, vakantiedagen en indexering. De aanvraag voor de VUT wordt niet door de minister behandeld, maar door een commissie waarin de directeur zit van de dienst waaronder de ambtenaar valt. Bij het nemen van de beslissing wordt gekeken of de dienst kan blijven draaien als de ambtenaar stopt met werken. Want een VUT-ambtenaar wordt niet vervangen.
De personeelskosten van de overheid zijn al jaren een probleem. Tien jaar geleden werd aan Aruba een Koninklijk Besluit (KB) opgelegd voor het slechte financiële beleid van het kabinet-Eman. De personeelskosten waren in die tijd heel hoog. Op basis van het KB kreeg Aruba de Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft) en het College Aruba financieel toezicht (CAft).
De huidige regering stelt dat de personeelskosten sinds 2017 zijn gedaald. Het aantal ambtenaren was 4.869 in 2017 en vorig jaar waren er 4.241 ambtenaren in dienst. De personeelskosten daalden met 3 procent. In het jaarverslag 2023 van het ministerie van Algemene Zaken staan meer details.
Het CAft gaf Aruba een positief advies over de aanvullende begroting van 2024, omdat de personeelskosten intussen onder controle zijn. Volgens het college voldoet Aruba aan de normen, maar het is aan de regering om de kosten onder controle te blijven houden.
De VUT is voor de regering een van de manieren om de personeelskosten te verlagen. Meer informatie over deze regeling is te krijgen bij DRH op 5229999 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.