Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad – Met 11 stemmen voor en 7 stemmen tegen heeft het parlement donderdag de wetgeving goedgekeurd om de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) te privatiseren.

F18 RWZI 1NoticiaCla meldt dit. De nieuwssite schrijft erbij dat de regering voor privatisering koos, omdat ze geen geld heeft om in de RWZI te investeren. De investeringen zijn echter dringend noodzakelijk. De installatie is te klein en moet worden uitgebreid. De buurt heeft al jaren last van stank en wateroverlast.
Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft in een eerste reactie op sociale media laten weten dat ze het betreurt dat er tegen de wet is gestemd.

Oppositiepartijen AVP en MAS en onafhankelijk parlementariër Gerlien Croes stemden tegen de wet. ,,Net de personen die het probleem hebben veroorzaakt, zijn tegen de oplossing die de regering heeft voorgesteld. Ze zoeken voor elke oplossing een probleem. We laten ons echter niet hinderen. We gaan door om het probleem bij de RWZI op te lossen.”

De RWZI komt dankzij de goedgekeurde wet in handen van Aruba Wastewater Sustainable Solutions NV (AWSS), een nieuw staatsbedrijf. Dit bedrijf moet een businessplan maken en een strategisch plan voor de korte en lange termijn. NoticiaCla schrijft ook dat met de privatisering een bedrag is gemoeid van 31,8 miljoen florin. AWSS zal dit bedrag in de komende 60 jaar via een erfpachtcanon gaan terugbetalen. Dit bedrag staat los van de investering die in de RWZI moet worden gedaan.

Medio april schreef deze krant over deze investeringen. De regering had toen bekendgemaakt dat, als de privatisering doorgaat, ze een manier had gevonden om geld te verdienen. Toeristen die naar Aruba komen, betalen twee soorten belastingen: een toeristenheffing en een milieuheffing. Het plan is nu om de milieuheffing - de Bijzondere belasting op verblijf - voor toeristen te verhogen. Op die manier krijgt AWSS inkomsten en kan ze investeren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.