Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een grote stroomstoring heeft vrijdag een groot deel van Aruba zes uur platgelegd. De oorzaak lag bij het Water- en Energiebedrijf (WEB). Elektriciteitsbedrijf Elmar, dat niet op WEB wilde wachten, heeft het getroffen commerciële gebied eerder aangesloten, ten koste van particuliere klanten.

F17ElmarElmar-functionaris Jonathan van der Linden zei dit vrijdagavond rond 22.00 uur, toen hij journalisten van Viral 297, Noticia Cla en 24ora.com te woord stond. Zij waren naar het hoofdkantoor van Elmar gegaan om een update van de situatie te krijgen. Het persmoment werd door Elmar live via sociale media uitgezonden.

,,Het probleem begon toen bij WEB om 16.44 uur alarmbellen afgingen vanwege een probleem met de doorgifte van elektriciteit”, vertelt Van der Linden. WEB had een probleem met een feeder en moest de doorgifte van elektriciteit aan Elmar onderbreken. Van der Linden legt uit dat er direct contact werd gelegd tussen Elmar en WEB, waarbij Elmar de uitleg kreeg dat er een probleem met een generator was. WEB heeft die generator uitgezet en een andere aangezet. Elmar kon op dat moment niets doen, want ze moesten wachten tot WEB het sein gaf dat de doorgifte van stroom aan de getroffen wijken kon worden hervat. WEB moest op haar beurt wachten tot de capaciteit weer was gestegen, zodat er genoeg elektriciteit is om door te geven. Van der Linden gaf op vragen van de pers aan dat de vraag naar elektriciteit op dat moment 130 megawatt was. WEB kwam nog 13 megawatt tekort.

Van der Linden maakt duidelijk dat Elmar besloot om daar niet op te wachten. Het elektriciteitsbedrijf maakte de keuze om een technische aanpassing in hun netwerk te maken, waardoor ze het commerciële getroffen gebied weer van stroom kon voorzien. Dit ging echter ten koste van het residentiële gebied, dat langer moest wachten om weer te worden aangesloten.

De brown-out begon vrijdagmiddag om 16.44 uur. Elmar maakte daar melding van op hun sociale media. De woordvoerder van WEB informeerde de pers om 21:38 uur, maar hield het bij een korte verwijzing naar sociale media. Het duurde ruim zes uur voordat WEB en Elmar alle getroffen wijken weer had aangesloten. De brown-out trof het gebied tussen Oranjestad en Noord, de wijken ten oosten van Oranjestad en de omgeving van Brazil, Cura Cabai en Savaneta.

Het noodlot sloeg overigens ruim een uur later opnieuw toe. Als gevolg van een verkeersongeluk - een auto was tegen een lantaarnpaal aangereden waar een elektriciteitsdraad van een hoog voltage aan was verbonden - viel de stroom ook uit in Barcadera, Sabana Grandi en Rooi Bosal. Elmar liet via sociale media meteen weten dat het zes tot zeven uur zou gaan duren om die tweede stroomstoring te herstellen. Iets voor 22.00 uur meldde Elmar dat ze de complete lantaarnpaal moesten vervangen.

De werkzaamheden om het grotere gebied weer van stroom te voorzien, gingen intussen ook door. Elmar liet iets voor 23.00 uur weten dat alle getroffen gebieden weer van stroom waren voorzien, behalve Barcadera en Sabana Grandi.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.