Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het werkloosheidspercentage is in 2023 gedaald naar 4 procent. Minister Glenbert Croes (MEP) van Arbeid maakte deze daling gisteren bekend tijdens een persconferentie.

F19ARUOP Werkloosheid gedaaldHij gaf een overzicht van de afgelopen jaren. Toen het kabinet Wever-Croes in 2017 aan de macht kwam, was 8,9 procent van de beroepsbevolking werkloos. De regering besloot om dit aan te pakken en kwam met diverse initiatieven om de arbeidsmarkt te stimuleren. Dat leidde in 2018 tot een verlaging naar 7,3 procent en in 2019 kwam het werkloosheidspercentage uit op 5,2 procent.

De pandemie maakte een einde aan de daling. In 2020 verloren veel mensen hun baan. De werkloosheid steeg naar 8,6 procent. Een hoog percentage, dat geeft de bewindsman toe, maar gezien de omstandigheden waarin Aruba toen verkeerde, had het nog slechter kunnen zijn. Aruba moest tijdens de pandemie de grenzen sluiten, om te voorkomen dat bezoekers corona naar Aruba brachten. Het toerisme lag tijdelijk stil. Aangezien het toerisme de pilaar van de economie is, had het sluiten van de grenzen desastreuze gevolgen voor de economie. De regering deed wat ze kon en steunde ondernemers door een deel van het salaris te subsidiëren. Daardoor konden bedrijven overleven. Was dat niet gebeurd, dan zouden meer mensen hun baan zijn kwijtgeraakt en zou er meer werkloosheid zijn.

In 2021 was de werkloosheid 8,8 procent. Het herstel van de economie begon in 2022 en toen begon de werkloosheid te dalen. De regering voerde het beleid in dat beschikbare banen als eerste naar de bevolking moeten gaan, naar ingezetenen. Pas daarna kunnen mensen uit het buitenland worden gehaald. De regering gaf ook mensen die al enkele jaren op Aruba zijn, de kans om zich te legaliseren zodat ze daarna zonder problemen konden werken.
,,Ik ben trots dat we op werkloosheidspercentage van 4 procent zitten. Dat betekent dat alle inspanningen effect hebben gehad”, aldus minister Croes.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.