Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba beschikt over een online database van tot slaaf gemaakte mensen op Aruba. De database maakt deel uit van de website Coleccion Aruba, die gisteren opnieuw is gelanceerd.

arudatabaseGebruikers kunnen de database raadplegen in drie talen: Papiaments, Nederlands en Engels. Dat maakt dat de database internationaal toegankelijk is.
Cultuurminister Xiomara Maduro (MEP) maakte de database maandag bekend bij de start van het symposium ‘Connecting Our Shared Heritage’. Aruba is gastland van het symposium dat in het teken staat van digitale samenwerking op het gebied van cultureel erfgoed. Bij de opening waren ook gouverneur Alfonso Boekhoudt en parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk aanwezig. De deelnemers komen uit alle delen van het Koninkrijk.
,,Ons doel van deze Dutch Caribbean Digital Heritage Week is om belanghebbenden uit de cultureel-erfgoedsector van Caribisch Nederland en Nederland bijeen te brengen”, zei de minister in haar openingstoespraak. ,,We bespreken samenwerkingsinitiatieven en zullen de samenwerking en coördinatie tussen erfgoedsectoren in heel Caribisch Nederland bevorderen.”
Maduro ging in op digitale landschap dat zich snel ontwikkeld. ,,Het behouden en de promotie van ons cultureel erfgoed zijn zeer belangrijk. We moeten de kracht van technologie en innovatie benutten om de rijke geschiedenis van Aruba veilig te stellen en de toegankelijkheid ervan voor iedereen te garanderen. Door samen te werken over disciplines, sectoren en grenzen heen, kunnen we onze expertise en middelen benutten en veranderingen op het gebied van digitaal cultureel erfgoed waarmaken.”
De bewindsvrouw verwees naar Coleccion Aruba, een platform dat twee jaar geleden is gestart. Ze sprak de wens uit dat de Dutch Caribbean Digital Heritage Week wordt benut om nieuwe mogelijkheden te ontsluiten, nieuwe ideeën op te doen en cultureel erfgoed nog meer met elkaar te delen. Het platform is maandag opnieuw gelanceerd met een nieuwe vormgeving die gebruikersvriendelijker is. Het Coleccion Aruba-team en de website-ontwikkelaar hebben samengewerkt om nieuwe functies te implementeren, zoals historische tijdlijnen, artikelen en betere navigatie. Browsen moet een stuk makkelijker gaan.
Een belangrijk onderdeel van het platform is de database van tot slaaf gemaakte mensen op Aruba. Maduro vertelt dat de database in drie talen beschikbaar is. Papiaments (de lokale taal). Nederlands (de taal van de koloniale archieven) en Engels (om de database ook internationaal te laten gebruiken). In de database staan persoonlijke en familietijdlijnen en zijn gegevens gebruikt om stambomen samen te stellen.
De database in de huidige opzet kan een wereldwijd publiek bereiken, waardoor we intercultureel begrip, respect en waardering benadrukken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.