Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De eerste Dutch Caribbean Digital Heritage Week vindt deze week op Aruba plaats. Een hoogtepunt is de lancering van Colecction Aruba.

aruerfgoedDe organisatie is in handen van het Plataforma Coleccion Aruba. Internationale gasten zijn op het eiland om te praten over de verdere ontwikkeling van cultureel erfgoed.
Peter Scholing is informatiewetenschapper en onderzoeker bij de Biblioteca Nacional Aruba. De website netwerkdigitaalerfgoed.nl publiceerde een interview met hem, waarin hij vooruitblikt op de Arubaanse ontwikkelingen. Hij zegt dat er wordt gezocht naar een plek waar de fysieke collecties en de digitaliseringsapparatuur veilig kunnen worden bewaard en gebruikt. Budget is echter niet altijd aanwezig, waardoor ze naar een creatieve oplossing moeten zoeken. Scholing richt zich op een koninkrijksbrede oplossing, zodat Aruba het niet alleen hoeft te doen.
,,Het erfgoed van Aruba is als een lappendeken verspreid over de wereld. Toch komt er steeds meer samen op het digitale platform Coleccion Aruba”, zegt Scholing. Het platform is een lokale sectoroverstijgende samenwerking. Om de samenwerking over de landsgrenzen verder te versterken, verkennen Caribische en Europees-Nederlandse collectiebeherende organisaties en betrokkenen de mogelijkheden.
,,Het kost veel moeite om op zoek te gaan naar al die stukjes Arubaans erfgoed, omdat het over de hele wereld is verspreid. De nationale bibliotheek van Aruba is daarom in 2019 begonnen met een website voor onze eigen collectie. Deze website is in 2023 uitgegroeid tot het digitale platform Coleccion Aruba. Op dit platform komt het Arubaans erfgoed samen. Hoewel het lijkt op één collectie, leveren verschillende organisaties materiaal aan.”
Aan het platform doen elf partners mee, tien uit Aruba en een Nederlandse organisatie. Zij hebben een convenant ondertekend met de belofte om zich in te spannen voor digitaal erfgoed. Directeur Astrid Britten van de nationale bibliotheek Aruba tekende in 2019 het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Scholing zette in 2022 zijn handtekening onder het samenwerkingsverband Coleccion Aruba, samen met Archivo Nacional Aruba en cultuurfonds Unoca.
,,De organisaties hebben een oproep gedaan aan Nederlandse organisaties om contact op te nemen als ze materiaal hebben dat betrekking heeft op Aruba en het Caribisch gebied. Het heeft geholpen dat we nu een digitale collectie hebben, want we kregen veel reacties. We gebruiken het handschriftherkenningstool Transkribus om handschriften vindbaar maken. Documenten zijn daardoor volledig te doorzoeken.” Volgens Scholing loopt Aruba met dit project voorop. ,,We kregen onlangs een verzoek van het Nationaal Archief van Peru om informatie te geven over handschriftherkenning. Onze kennis en samenwerking reikt tot ver buiten onze regio.”
Toch moet er nog veel worden geïnvesteerd in fysieke infrastructuur voor erfgoed. De digitale infrastructuur op alle eilanden kan volgens Scholing een stuk beter. De collecties op Aruba en andere eilanden zijn gehuisvest in gebouwen die oorspronkelijk voor andere doeleinden zijn gebouwd. Ze zijn niet per se klimaatbestendig, laat staan dat ze bescherming bieden bij orkaan- of wateroverlast. Het mooiste zou zijn als er een plek wordt gevonden waar de collectie veilig kan worden bewaard.
De Dutch Caribbean Digital Heritage Week is live te volgen via coleccion.aw/stream en te zien op TeleAruba.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.