Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Veel burgers hebben verontwaardigd en geschokt gereageerd nadat de Luna Foundation een video postte van een actie om een zwaar mishandelde hond en haar puppy’s te redden. Het dier is naar een dierenarts gebracht, maar heeft de strijd verloren. De Luna Foundation heeft aangifte gedaan tegen de eigenaar.

F18 ARUZware mishandeling NEW,,In al die jaren dat wij dieren helpen, hebben we nog nooit zo’n verschrikkelijke situatie gezien”, laat de dierenwelzijnsorganisatie weten. Een dierenliefhebber trok bij de organisatie aan de bel, omdat een zogende moederhond met haar baby's aan een boom was vastgebonden. De buren konden het terrein niet betreden en vroegen hulp. ,,We waren niet voorbereid op de gruwelijke situatie die we aantroffen.” Het is de organisatie gelukt om de moederhond los te maken en samen met haar baby’s naar Contreras Dierenkliniek in Shaba te brengen.

De puppy’s zijn tien dagen oud en ondergebracht bij een pleeggezin. De moederhond heeft de naam Khalisee gekregen, wat strijder betekent. Zij heeft echter de strijd moeten opgeven, de hulp kwam te laat.

De Luna Foundation heeft aangifte gedaan. Ze weten wie de eigenaar is, maar kiezen ervoor om de naam niet te noemen. De aanklacht tegen deze persoon, die een bekende Arubaan is, is het zodanig mishandelen van de hond dat het dier aan haar verwondingen overleed. De dierenarts heeft - op kosten van de Luna Foundation - medische zorg verleend. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om de zaak op te pakken.

In de video is te zien hoe de moederhond vastgebonden is aan een ketting die in de hals van het dier is gegroeid. De pijn van de hond is duidelijk zichtbaar. Het kostte de hulpverleners veel moeite om het dier los te krijgen. Hun reacties die hoorbaar zijn in de video, maken duidelijk dat ook zij onder de indruk zijn en emotioneel over hoe ze de hond hebben aangetroffen.

Oprichter Zoey Conijn van de Luna Foundation deed enkele dagen een oproep aan iedereen die via sociale media reageert op de overleden hond. Veel mensen zijn boos, de naam van de eigenaar wordt overal genoemd en mensen willen dat hij wordt gestraft. Conijn zegt: ,,We komen op voor dieren. We tolereren geen geweld. We doen niet aan heksenjachten. We willen dat Aruba een les trekt uit de dood van Khalisee. Een hond is meer dan alleen eten en water geven. Het gaat om begrip, empathie en liefde.”

Conijn erkent dat het een afschuwelijke zaak is, ‘maar helaas niet uniek’. ,,We verdedigen de eigenaar niet, maar we gaan hem ook niet aan de schandpaal nagelen. Dat helpt dieren niet. We moeten de mensen blijven vertellen wat ze kunnen doen. Bel de stichting als je hulp nodig hebt.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.