Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het aantal gewapende overvallen en schietincidenten zijn vorig jaar flink afgenomen. Het oplossingspercentage bij gewapende overvallen is 100 procent.

aruaanpakHoofdcommissaris Ramon Arnhem is zeer tevreden over deze dalende trend, vooral gezien de zware onderbezetting. Het Korps Politie Aruba (KPA) bereidt zich intussen voor op een nieuwe vorm van criminaliteit: digitalisering.
,,Ik maak me grote zorgen om digitalisering”, zegt Arnhem in een exclusief interview met het Antilliaans Dagblad. ,,Vroeger sloegen inbrekers op één avond toe en roofden drie huizen leeg. Nu hebben we te maken met mensen die thuis van achter de computer in staat zijn om op een avond tientallen bankrekeningen te plunderen. Ze hacken computernetwerken van bedrijven en zetten ransomware in. Ze nemen een andere identiteit aan en persen meisjes af om zich voor de camera uit te kleden. We zien meer phishing, waarbij mensen naar een valse website worden gelokt en nietsvermoedend met hun persoonlijke informatie inloggen. Deze cybercriminaliteit is strafbaar, maar het is voor ons een heel ander vakgebied. We moeten investeren in de interne organisatie om ook deze vorm van criminaliteit succesvol aan te pakken.”
Hij komt tijdens het interview met criminaliteitscijfers, waar de krant al enige tijd om vroeg. Cijfers van gewapende overvallen, woninginbraken, moorden, schietpartijen en steekpartijen in de afgelopen vijf jaar.
De gewapende overvallen zijn geregistreerd tussen 2018 en 2023. In 2018 werden 36 overvallen gepleegd, in 2019 steeg dit naar 50 overvallen en vanaf 2020 werd het minder. Van 45 naar 30 overvallen (2021) en in 2022 20 overvallen. Vorig jaar werden twee gewapende overvallen gepleegd. Het korps heeft een oplossingspercentage van 86 procent in 2018, 64 procent in 2019 en 76 procent in 2020. In 2021 werd 57 procent opgelost. Daarna steeg het naar 75 procent in 2022 en naar 100 procent in 2023.
Het aantal woninginbraken daalt sinds 2022. De cijfers laten zien dat in 2018 in 41 woningen werd ingebroken. De jaren 2019 en 2021 waren slechte jaren, met 161 en 123 woninginbraken. In 2022 werd in 86 woningen ingebroken en vorig jaar waren er 51 inbraken.
Aruba werd tussen 2019 en 2023 elk jaar opgeschrikt door 3 moorden. Een trieste uitzondering is 2021, toen werden 8 mensen vermoord. Het aantal schietincidenten schommelde de afgelopen jaren rond de 15 (12 in 2019, 19 in 2020, 19 in 2021 en 21 in 2022). Vorig jaar daalde het aantal schietincidenten naar 8. Bij steekincidenten is een soortgelijke trend te zien, tussen 2019 en 2022 rond de 15 en vorig jaar 5.
Het KPA wil de criminaliteitscijfers regelmatig publiceren, net zoals het ziekenhuis intussen maandelijks doet. Zover is het korps echter nog niet. Arnhem is op dit moment bezig om het korps te herstructureren. ,,De dalende criminaliteitscijfers zijn hard bewijs dat het korps goed bezig is. Resultaat is belangrijk, maar het is voor mij belangrijker dat collega’s met een goed gevoel naar hun werk komen en zich gewaardeerd voelen. Als de organisatie goed draait, zien we dat vanzelf terug in het resultaat.”
Internationaal springt Aruba er binnen de Caribische regio nu al uit als veiligste land. Deze krant publiceerde medio februari een bericht van The Telegraph UK dat Aruba per inwoner de laagste criminaliteit heeft van alle eilanden in het Caribisch gebied. Ons eiland is volgens die krant een veilige vakantiebestemming. De korpschef vindt die analyse heel belangrijk voor de Arubaanse economie en stelt dat dit het resultaat is van gezamenlijke inspanningen van toerismepartners zoals Aruba Tourism Authority (ATA), Aruba Ports Authority (APA), Aruba Hotel and Tourism Association (Ahata) en de partners binnen de veiligheidsketen.
Het geeft hem nog meer reden om door te gaan met de herstructurering van het politiekorps. Arnhem wil dit binnen twee maanden afronden. ,,Het KPA kampt met een onderbezetting van 50 procent. We kunnen niet alles doen. Veiligheid en boeven vangen is onze core business, daar moeten we ons op richten. In de samenleving zijn veel mensen met verward gedrag en andere sociale problemen, maar dat is niet aan ons om aan te pakken. Dat moeten we aan professionals uit dat vakgebied overlaten. We hebben er de expertise niet voor en het is niet de taak van de politie.” Arnhem realiseert zich dat de politie wel die kant opgaat en hij vindt dat gevaarlijk. ,,We moeten weten hoe we hier primair op moeten reageren, zodat we dergelijke situaties in de juiste richting kunnen sturen.”
In een volgende editie meer over de nieuwe politiestructuur.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.