Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba heeft een oversterfte van ruim 22 procent. Oppositiepartij AVP noemt de toenemende trend in het aantal sterfgevallen alarmerend. Partijleider Mike Eman vindt dat hier onderzoek naar moet worden gedaan.

F17 ARU oversterfte1 cmykDe groene partij verwijst naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 zijn 879 personen overleden. Volgens het CBS is dit een toename van 22,3 procent vergeleken met de pre-covid-periode. Oversterfte betekent dat het aantal overlijdens hoger is dan normaal. Eman stelt dat deze oversterfte het gevolg is van zorg die tijdens covid is uitgesteld. .Er was geen medische aandacht, mensen hadden veel stress en werden aan hun lot overgelaten.”

Op Aruba sterven volgens het CBS jaarlijks gemiddeld 719 personen. Tijdens de covid-pandemie werden bijna 1.000 overlijdens gemeld. De AVP stelt dat dit aantal in 2022 en 2023 weer omlaag had moeten gaan, omdat Aruba uit de coronapandemie is. Maar het aantal is hoog gebleven.

De AVP kijkt ook naar Nederland, waar eveneens een oversterfte is, van 5 procent. Voor de Nederlandse regering en het parlement was dit voldoende reden om een onderzoek in te stellen. Uit dat Nederlandse onderzoek bleek dat de oorzaak van het hoge aantal overlijdens het gevolg was van een uitgestelde medische behandeling. Patiënten die aan kanker leden of hartproblemen hadden, moesten hun medische behandeling uitstellen en konden geen testen laten doen. Een andere oorzaak is dat mensen veel stress hadden.

,,Opnieuw zijn de meest kwetsbaren in de samenleving de dupe”, zegt Eman. ,,Specialisten hebben een achterstand in het behandelen van patiënten. De kans dat mensen overlijden, is daardoor aanzienlijk. Onze partij begrijpt niet waarom het Cocolishi (waar de regering zetelt, red.) op basis van deze cijfers geen alarm heeft geslagen.”

De partijleider kijkt ook naar de reis van premier Evelyn Wever-Croes (MEP), zij was voor een werkbezoek in Nederland. Eman stelt dat de werkreis van de premier geen resultaat oplevert. ,,Na de gesprekken die ze in Nederland had, is er niets veranderd. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft gezegd dat ze de woorden van onze premier niet vertrouwt. Intussen worden op Aruba thema’s verwaarloosd.”

De AVP-leider geeft als voorbeeld dat apothekers zich zorgen maken, omdat ze zien dat gepensioneerden recepten krijgen voor meerdere medicijnen, waarvan de AZV niet alles vergoedt. De patiënt moet de medicatie zelf betalen, maar heeft hier geen geld voor. Het gaat echter om medicijnen die essentieel zijn voor hun behandeling. ,,De armoede op Aruba is groot, mensen overlijden en de politiek reist. De AVP heeft een alternatieve begroting gepresenteerd, om te voorkomen dat er moet worden bezuinigd in de zorg. De regeringscoalitie heeft echter tegen deze alternatieve begroting gestemd.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.