Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De introductie door Elmar van de nieuwe betaalmethode Pay.aw gaat niet zonder slag of stoot met de verkooppunten bij de benzinestations.

arupomphoudersZij zijn per direct gestopt met het verkopen van prepaid elektriciteit, omdat ze zich aan de kant gezet voelen.
Elmar introduceerde per 1 februari de nieuwe betaalmethode via de betaalapp Pay.aw. Klanten van SmartUp Prepaid en EV ChargeUp kunnen ook bij de balie van Elmar betalen en terecht bij benzinestations.
De Associacion di Gasolin Dealers di Aruba (Agda) besloot echter om niet langer elektriciteit te verkopen. ,,We zijn sinds 2012 de exclusieve partner van Elmar om prepaid elektra te verkopen. Elmar investeert in het programma dat de benzinestations gebruiken en heeft de medewerkers getraind om met het programma te kunnen werken. De pomphouder koopt een laptop en printer om voor klanten een betalingsbewijs te kunnen printen.”
De verkoop van elektra kost de pomphouder geld. Zij krijgen commissie voor elke klant aan wie ze prepaid elektra verkopen, maar hun kosten zijn hoger. Als een klant 100 florin aan prepaid elektra koopt en met een bankpas betaalt, gaat er 2,7 tot 3,99 procent van het tarief af. Dit is per bank verschillend. De pomphouder moet het geld dat ze van de klant ontvangt, overschrijven naar Elmar. Ook dat kost geld, 2,50 tot 3 florin. De pomphouder moet het volledige bedrag, 100 florin, aan Elmar betalen. ,,Het kost ons dus geld om een product van Elmar te verkopen.”
Het laatste contact tussen de pomphoudersgroep en Elmar was in september 2022. ,,De directie van Elmar heeft ons toen gezegd dat ze een alternatief zou zoeken zodat ze de verkoop via benzinestations kon stoppen.” Op 31 januari kreeg Agda van Elmar een brief waarin werd aangekondigd dat klanten van Elmar vanaf 1 februari prepaid elektra via Pay.aw kunnen betalen. Agda werd uitgenodigd voor een gesprek.
,,Wij vinden dit een respectloze manier van omgaan met een zakenpartner. Onze leden hebben hier geen zin in.”
De tegenreactie van Elmar werd afgelopen weekend duidelijk. De openingstijden van Elmar zijn verruimd, het staatsbedrijf organiseerde een informatiesessie en sluit prepaid klanten ‘s avonds niet af.
Het hoofdkantoor in Oranjestad ging op zaterdag 3 en zondag 4 februari extra open, om klanten de kans te geven prepaid elektra te kopen. Vanwege carnaval in San Nicolas kon het kantoor daar niet in het weekend open. Sinds maandag zijn zowel de Elmar-kantoren in Oranjestad als San Nicolaas tot 20.00 uur open. Elmar organiseerde gisteravond in Oranjestad een informatiesessie om klanten te assisteren bij het aanmaken van een account op Pay.aw. Klanten van SmartUp Prepaid die ‘s avonds na 20.00 uur een melding krijgen dat hun kWh bijna op is, zullen niet diezelfde avond worden afgesloten. De meter blijft open tot de volgende ochtend 8.00 uur, zodat de klant ‘s ochtends bij Elmar elektriciteit kan kopen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.