Al het nieuws

Ook bestuurlijk commitment voor Rijkswet financieel toezicht nodig

Van een onzer verslaggevers
Den Haag/Oranjestad - Zelfs als de Staten van Aruba de gewijzigde Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft) goedkeuren - waar het gistermiddag wel naar uitzag - en die in werking is getreden, dan kan het rentepercentage van Aruba pas worden verlaagd indien óók ‘bestuurlijk commitment wordt gegeven’ op een traject om te komen tot een Rijkswet Aruba voor het financieel toezicht (RAft).

F18 ARU NL juristen Aruba gelijkDat schrijft demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties in een brief van 18 december aan de Tweede Kamer. Aruba heeft de wijziging van de LAft eind oktober voorgelegd aan de Rijksministerraad (RMR) en heeft nadien op verzoek van de RMR nog een beperkt aantal wijzigingen doorgevoerd.
,,Dit was nodig, omdat Aruba was afgeweken van de afspraak om de onderdelen van het Protocol 2018 in de LAft te verwerken”, aldus de staatssecretaris. Aruba had ervoor gekozen op onderdelen bepalingen uit de ontwerp-RAft te verwerken.
,,Daarmee kan ik instemmen, maar het ontwerp was niet volledig afgestemd. Inmiddels heeft Aruba de goedgekeurde ontwerp-wijziging van de LAft aangeboden aan de Staten voor behandeling en ben ik nog steeds met Aruba in gesprek over het gevraagde bestuurlijk commitment. Aan de voorwaarden voor een lagere rente is op dit moment dus nog niet voldaan.”
Aruba betaalt over de (aanvankelijk renteloze) coronaleningen van 915,5 miljoen 6,9 procent rente. Van Huffelen zelf zegt daarover dat dit ‘niet het meest gunstige percentage is dat voor Aruba mogelijk was’.
Indien de regering-Wever-Coes zou hebben ingestemd met een Rijkswet en voor de tijdelijke regeling van het financieel toezicht een wijziging van de LAft tot stand zou brengen, dan zou tijdens het wetgevingstraject voor een periode van twee jaar een rente van 5,1 procent worden gerekend en daarna indicatief 3,4 procent, zo liet de staatssecretaris vorige week weten.
Gelet op de huidige stand van zaken kan zij naar eigen zeggen ‘helaas nog steeds niet inhoudelijk ingaan op de status en planning met betrekking tot de ontwerp-RAft’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.