Al het nieuws

Contact met Venezuela om herhaling te voorkomen

Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse regering condoleert de nabestaanden van de vier personen die om het leven kwamen toen de boot waarin ze zaten op zee omsloeg. Ze waren vanuit Venezuela op weg naar Aruba.

ARUVenezuelaDe regering is intussen met de Venezolaanse autoriteiten in contact, om te zorgen dat dit niet nog een keer kan gebeuren.
Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) zei dit gisteren tijdens een persconferentie, waarin ze voor het eerst op de tragische ontwikkelingen reageerde. ,,Mijn hart is verdrietig en bezorgd. Woorden schieten tekort om te kunnen omschrijven wat de families van deze overleden personen nu doormaken. Namens de regering condoleer ik de families in Venezuela en Aruba.”
Ze geeft aan dat personen die de overtocht van Venezuela naar Aruba wagen, heel veel moed hebben om in een boot te stappen en de tocht over de ruwe zee te doorstaan. Het gaat meestal om personen die illegaal zijn. ,,Ondanks dat dit ongedocumenteerde personen zijn, ze hebben een vader of moeder of laten een kind achter.”
De overheidsdiensten zetten hun mankracht in om de families van deze vier slachtoffers te ondersteunen. Intussen wordt de zaak onderzocht en de regering van Aruba heeft contact met de autoriteiten in Venezuela. ,,Ons doel is dat we zo’n tragedie niet nog een keer laten gebeuren. De Venezolaanse autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus de premier.
Ondanks dat Aruba en Venezuela geografisch dicht bij elkaar in de buurt liggen, is de overtocht per boot zeer gevaarlijk. Veel mensen wagen de tocht, maar komen niet aan. De premier doet een oproep aan iedereen op Aruba die families of vrienden uit Venezuela vraagt om illegaal naar Aruba te komen - om een beter leven te kunnen leiden - om dit niet te vragen. ,,Ze brengen andermans levens hiermee in gevaar.”
De Arubaanse autoriteiten pakken iedereen hard aan die meent dat ze kunnen doorgaan met het op het spel zetten van mensenlevens. ,,De regering kan deze strijd niet alleen aan. Help ons mee om deze mensensmokkel te stoppen.”
Wever-Croes heeft contact opgenomen met het Venezolaanse consulaat op Aruba en met de Nederlandse ambassade in Venezuela, om de condoleances over te brengen. Over een paar dagen zal de regering meer informatie geven over wat er wordt gedaan om deze illegale praktijken te stoppen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.