Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Tien jaar na de start van het Cancer Care Center (CCC) in Nederland, is nu ook op Aruba een centrum voor kankerpatiënten geopend. Drie Arubaanse fysiotherapeuten verlenen de zorg, samen met een team van andere professionals.

ARUCentrumpatientenStakeholders kregen afgelopen woensdag tijdens een informatieve bijeenkomst informatie over het Cancer Care Center Aruba. Daar was ook Annemarie Beintema bij, de oprichter van het Nederlandse CCC.
Het zijn op Aruba Heidi Dijkhoff-Lauffer, Marlon Maduro en Marlon Thodé die gespecialiseerde hulp aan kankerpatiënten bieden. Zij volgden een studie Oncologische Revalidatie Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en studeerden aan De Berekuyl Academy Nederland.
Het doel van het CCC is om kankerpatiënten te helpen om weer een vitaal leven te krijgen. Het gaat om patiënten die hun diagnose hebben gehad, zijn gestart met behandelingen of hun behandeling al achter de rug hebben. Zij krijgen van de professionals die aan het CCC Aruba verbonden zijn fysieke therapie, psychologische hulp, voedingsadvies, sociale hulpverlening en hulp bij re-integratie. Op die manier wordt geprobeerd om patiënten sterker te maken. Behalve de drie fysiotherapeuten werken bij het CCC Aruba voedingsdeskundige Amine Barakat, ergotherapeut Minouche Lopez en klinisch psycholoog Audrey Kan. Deze drie verschillende disciplines zijn nodig omdat kanker en de behandelingen een grote impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Ook het sociaal welzijn wordt geraakt. Veel patiënten blijven problemen ondervinden, soms voor de rest van hun leven.
Sommige patiënten kunnen niet volledig herstellen. Het team gaat dan aan de slag om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden, zowel in de palliatieve fase als in de terminale fase. Daarbij worden ook de naasten van de patiënt betrokken.
Het Cancer Care Center Aruba werkt samen met oncologen (kankerspecialisten), met andere specialisten en met instanties.
cancercarecenter.aw


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.