Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Stichting Orguyo is vrijdag in Den Haag aanwezig als de Hoge Raad de rechtszaak behandelt om het huwelijk open te stellen tussen personen van gelijk geslacht op Aruba en Curaçao. Op Aruba is de regering in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof dat het huwelijk voor alle paren mogelijk moet zijn.

F14ARUOP orguyoDe stichting organiseerde afgelopen zaterdag een manifestatie om de samenleving te laten zien dat Orguyo er is voor iedereen die - ongeacht de omstandigheden - wordt uitgescholden, gediscrimineerd of wordt bedreigd. Dit kan zowel fysiek als verbaal zijn. ,,Onze boodschap is dat je niet bang hoeft te zijn. Angst hoort er niet bij.”

De Stichting Orguyo is opgericht in 2019 en komt op voor de belangen van de LGBTQIA+-groep. Dat is ook de reden waarom de stichting juridisch strijdt voor gelijkwaardigheid in het huwelijk. ,,Het hof heeft ons vorig jaar december gelijk gegeven dat het huwelijk op Aruba ook moet worden opengesteld voor personen van hetzelfde geslacht. De Arubaanse regering is in cassatie gegaan en wij zijn erbij om te horen hoe het Land Aruba zich opstelt bij de Hoge Raad.

Vanuit de Hoge Raad in Den Haag is de pers op Aruba geïnformeerd dat de behandeling van de rechtszaken via een livestream te volgen is. De link is vrijdag te vinden op www.hogeraad.nl. Het gaat om het Land Aruba versus de stichting Fundacion Orguyo Aruba en het Land Curaçao versus de stichting Human Rights Caribbean Foundation.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft op 6 december 2022 verklaard dat bepalingen uit de wetgeving van Aruba en Curaçao niet kunnen worden toegepast als daardoor het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht zou worden uitgesloten.

Zowel het Land Aruba als het Land Curaçao zijn tegen deze beslissing in cassatie gegaan. Ze vinden dat het Hof buiten zijn rechtsvormende taak is getreden en onvoldoende oog heeft gehad voor de staatsrechtelijke verhoudingen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.