Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De covid-leenovereenkomst die Aruba met Nederland heeft afgesloten, maakt duidelijk dat er op Aruba urgent een verandering moet plaatsvinden. Op dit moment betaalt elk Arubaans huishouden ruim 9.400 florin extra om de hoge rente te kunnen betalen die Nederland rekent.

aruveranderingPartijleider Miguel Mansur (Accion21) verwijst naar de overeenkomst die minister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën heeft getekend om 915,5 miljoen florin aan Nederland terug te betalen tegen een rente van 6,9 procent. ,,Nederland was bereid om een lagere rente te rekenen als Aruba de Rijkswet Arubaans financieel toezicht (RAft) had geaccepteerd. Door dit niet te doen, is de rente hoger. Het verschil is ruim 365 miljoen florin, omgerekend ruim 9.407 florin per huishouden.
De reden waarom de regering deze keuze maakt, is omdat ‘enkele politici op Aruba groots willen spelen’, zegt Mansur. In 2022 keurde de meerderheid in het parlement (MEP en RAIZ) de begroting van 2022 goed, ondanks een negatief advies van het College Arubaans financieel toezicht (CAft). De begroting van 2024 past ook niet in het protocol Aruba-Nederland, want in het protocol staat dat de personeelskosten moeten dalen.
Dit kost de bevolking 365 miljoen florin extra. De regering is een campagne gestart, waarbij de bevolking verkeerd werd geïnformeerd dat Nederland Aruba wil overnemen. Het verschil met Curaçao en Sint Maarten is dat zij sinds 2010 de Rijkswet financieel toezicht hebben. ,,Hebben we iemand horen roepen dat Den Haag onze zustereilanden bestuurt?” Mansur vindt dat de staatssecretaris heel duidelijk was: de normen en financieel toezicht moeten in een Rijkswet komen. Hij begrijpt dan ook niet wat de regering wil bereiken met een ‘hybride’ voorstel.
Premier Evelyn Wever-Croes wil op de internationale markt geld gaan lenen tegen een lagere rente. Volgens Mansur zal dit echter niet tegen een lagere rente kunnen dan de huidige 6,96 procent. ,,Bovendien zien we niet dat de regering bezig is om minder geld uit te geven. Integendeel, in 2024 wil de regering 75 miljoen extra uitgeven.
,,De regering roept dat er geen geld is voor ouderen, voor onderwijs, voor infrastructuur of gezondheidszorg, maar samen met de coalitiefracties kunnen ze wel 365 miljoen florin besteden aan een te hoge rente. De bevolking krijgt te maken met meer maatregelen, terwijl de personeelskosten omhoog gaan.”
Mansur wijst met een schuldige vinger naar het parlement, die de begroting heeft goedgekeurd. ,,Het is op zijn plaats als het parlement hun fout erkent, in plaats van roepen dat de Rijkswet de autoriteit van Aruba ondermijnd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.