Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De nationale schoonmaakactie ‘Limpi Limpi’ gaat zaterdag 2 september van start. San Nicolas is het eerste district waar afvalbakken worden neergezet, zodat omwonenden afval kunnen brengen. Bureau City Inspector (BCI) houdt toezicht.

arulimpiHet ministerie van Natuur maakt de start van de schoonmaakactie bekend. De bedoeling is dat tussen 8.00 en 12.00 uur afvalbakken bij de Watertoren staan. Het gaat om meerdere afvalbakken, omdat bij ‘Limpi Limpi’ afval gescheiden wordt ingeleverd. Het gedumpte afval kan daarna sneller worden verwerkt en de betrokken instanties kunnen kijken welk afval nog kan worden hergebruikt. Minister Ursell Arends (Raiz) van Natuur laat weten dat dit ook het doel van de nationale schoonmaakactie is, om mensen bewuster te maken van wat ze weggooien.
Commercieel afval wordt tijdens ‘Limpi Limpi’ niet geaccepteerd. De actie is alleen bedoeld voor huishoudelijk afval.
In de diverse afvalbakken wordt niet al het materiaal geaccepteerd. Burgers mogen geen oude batterijen weggooien, ze mogen geen pallets en plywood brengen. Asbest, chemische middelen en oude auto’s worden ook niet toegestaan.
Het volgende afval is wel toegestaan: e-Waste, groenafval, bouwafval, gemengd afval en metaal. Burgers kunnen dit zaterdag naar de Watertoren brengen.
e-Waste zijn alle oude elektronische apparaten die het thuis niet meer doen. Zoals televisies, computers, printers, telefoons, radio’s en camera’s.
Groenafval is alle materialen die uit de natuur komen. Planten, hout en bladeren.
Bouwafval zijn de restanten van materialen die tijdens constructiewerkzaamheden worden gebruikt. Zoals cement, zand en stenen. Het mag alleen worden weggegooid als het relatief schoon is. Medewerkers van BCI zullen dit beoordelen.
Gemengd afval is al het afval dat niet kan worden hergebruikt. Zoals wc’s, meubels, vloerkleden, matrassen, kleding, buizen, plastic en autobanden.
Metalen zijn gasfornuizen, drogers, kabels, wasmachines, airco’s, ijzeren hekken en fietsen.
Voor meer informatie kan een e-mail worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of ga naar de website. Daar staat ook een overzicht van data waarop afvalbakken in bepaalde wijken worden geplaatst. www.trashtocasharuba.org/limpilimpi


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.