Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Afvalbedrijf Serlimar is maandag na drie jaar uit surseance van betaling gekomen. Minister Ursell Arends (RAIZ) heeft dit bekendgemaakt.

F14 ARUSerlimar uit surseance van betalingHij benadrukt dat daarmee de financiële situatie van de medewerkers nog niet is afgerond. ,,Zij wachten nog steeds op informatie over periodieken en bevorderingen. Ze moeten ook nog steeds functioneringsgesprekken krijgen. Het is belangrijk dat hun situatie wordt geregeld, want zij moeten gemotiveerd blijven. Ze zijn van belang bij het herstel van het bedrijf.”

Arends vergelijkt de surseance van betaling met intensive care. ,,Het is goed nieuws dat Serlimar niet meer in surseance van betaling zit, maar een patiënt die uit de intensive care komt, moet ook verder herstellen. Voor Serlimar geldt hetzelfde.” De minister geeft aan dat het bedrijf, dat een sui generis is, nu de ruimte krijgt om zich op de markt te positioneren en over te stappen op het duurzaam verwerken van afval.

Serlimar bevond zich sinds 8 mei 2020 in surseance van betaling. Het bedrijf had een schuld van 20 miljoen florin. De Raad van Toezicht en de directie vroegen surseance van betaling aan om te voorkomen dat het bedrijf failliet zou gaan. De rechter ging op 19 mei 2020 akkoord. De tarieven van Serlimar gingen omhoog. Het bedrijf zette zich ook in om het innen van de maandelijkse bedragen te verbeteren door met een nieuw softwareprogramma te gaan werken. Aannemers waar Serlimar nu mee werkt, moeten een begroting indienen. Dat was voorheen niet het geval. Diverse teams van Serlimar zijn overgeplaatst naar andere diensten om op die manier kosten te besparen. De teams vallen nu onder het ministerie van Natuur, Directie Natuur en Milieu, Fundacion Parke Nacional Arikok, Bureau City Inspector en Santa Rosa.

De rechter verlengde de periode van surseance van betaling, nadat vanuit de regering geld kon worden vrijgemaakt om alle schuldeisers te betalen. Aan die periode is nu een eind gekomen. Serlimar is weer in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. Het bedrijf kan nu ook investeren en groeien.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.