Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad – De Belastingdienst heeft in het eerste half jaar voor 1.069 miljoen florin aan inkomsten binnen gehaald. Iets meer dan de helft (51 procent, 550 miljoen florin) komt uit de inkomstenbelasting. Iets minder dat de helft (49 procent, 519 miljoen florin) is binnengehaald met premies en heffingen.

arubelastinginkomstenDe totale inkomsten zijn dit jaar 19 procent hoger dan in 2019, dat is het jaar voor de pandemie. Vergeleken met vorig jaar zijn de inkomsten gestegen met 38 procent.
De Belastingdienst schrijft de hogere inkomsten toe aan de bbo, die in januari werd verhoogd.
De premies en heffingen leverden in het eerste halfjaar 519 miljoen florin op. Dat is een toename van 11 procent vergeleken met 2022. Toen kwamen deze inkomsten van de premies en heffingen nog uit op 469 miljoen florin.
De Belastingdienst geeft per instantie in afgeronde cijfers aan wat ze heeft binnengehaald. Het erfpachtrecht leverde 16 miljoen florin op. De vergunningen van Dimas waren goed voor 3 miljoen florin. De premies van SVB brachten 172 miljoen florin op en de premie van AZV 141 miljoen florin. De BAZV bracht 127 miljoen op. ATA’s toeristenheffing was goed voor 58 miljoen florin en het TPEF-fonds bracht 2 miljoen florin op.
Deze stijging in inkomsten zijn volgens de Belastingdienst een weerspiegeling van de economische ontwikkelingen. De hogere bedragen maken duidelijk dat het toerisme - de belangrijkste economische pilaar - zich herstelt. Daarnaast heeft de Belastingdienst hard gewerkt om de compliance te verbeteren. Een andere maatregel die voor meer inkomsten zorgen, zijn de nieuwe belastingmaatregelen die vanaf 1 januari van kracht werden. Ook dat is terug te zien in de gestegen inkomsten.
,,Burgers hebben de plicht om belastingen te betalen. Op die manier kunnen de instanties aan hun betalingsverplichtingen voldoen. De SVB betaalt pensioen uit, de AZV kan medische kosten betalen, het TPEF kan het toeristische product op een hoog niveau houden en ATA kan Aruba internationaal blijven promoten”, aldus de Belastingdienst.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.