Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Elmar verhaalt de schade op de automobilisten die tijdens een aanrijding een lantaarnpaal beschadigen. Directeur Anthony Irausquin heeft dit woensdag tijdens een persconferentie bevestigd. Het schadebedrag kan oplopen tot wel 30.000 florin.

ARUbestuurdersHet staatsbedrijf heeft in de afgelopen dagen de publiciteit gezocht om aandacht te vragen voor het toenemende aantal verkeersongelukken waarbij schade aan eigendommen van Elmar wordt toegebracht. Botsingen tegen lantaarnpalen zorgen ervoor dat wijken zonder stroom komen te zitten. Technici van Elmar moeten de schade vervolgens herstellen. De veroorzaker van een ongeval krijgt daarna de rekening gepresenteerd.
Storingen zullen altijd een issue zijn voor Elmar, zegt Irausquin. Het gaat om storingen als gevolg van onderhoud, incidenten en ongelukken. ,,De stroom zal constant kunnen uitvallen.”
Elmar heeft veel kritiek gehoord over zijn technici. Directeur Irausquin pareert die kritiek. ,,Onze technici zijn goed geschoold, gecertificeerd en capabel om hun werk te doen. Zij zijn in staat om elektriciteit die is weggevallen, snel weer te herstellen. Het is gevaarlijk werk dat ze doen, ze werken immers met elektriciteit. Maar deze technici komen elke avond weer thuis bij hun familie. We hebben nieuwe technici die door onze eigen technici worden opgeleid.” Het zijn deze mensen die de druk voelen van de vele verkeersongelukken, omdat zij daarna in actie moeten komen.
Directeur Irausquin reageert ook op kritiek op de communicatie van Elmar. ,,Voor elk type storing hebben we een ander draaiboek. Voor onderhoud, voor incidenten en voor ongelukken gelden andere protocollen. Altijd zijn er technici die ‘on call’ zijn. Is er een storing, dan zijn zij degenen die intern aan de bel trekken.” Irausquin legt uit dat deze technici de afdeling Public Relations en de afdeling Customer Relations informeren over de soort storing. ,,Het is daarna aan deze afdelingen om de pers en het publiek te informeren.”
Irausquin geeft aan dat Elmar kampt met een tekort aan materialen. ,,Tijdens de pandemie kregen we problemen met de leverancier van trafo’s. Jarenlang konden we bij deze leverancier trafo’s bestellen, maar dat kan niet meer. We staan op een wachtlijst van twee jaar.” Het is voor Elmar niet mogelijk om al die tijd geen trafo’s te plaatsen. Technici zijn dan ook bezig om een oplossing te zoeken.
,,We hebben ook niet voldoende lantaarnpalen. In 2022 werden 160 masten aangereden. Deze palen moeten worden vervangen of worden hersteld. Daarnaast vindt wekelijks onderhoud plaats aan de masten. Dit onderhoud wordt ingepland, volgens een meerjarenplan. Maar zonder materialen kunnen we niets. En het helpt niet als er te veel ongelukken gebeuren waarbij masten worden geraakt.”
Elmar berekent deze schade door aan bestuurders. Al gaat dat niet heel gemakkelijk. ,,Vaak zijn de bestuurders dronken en ze zijn niet verzekerd of hebben geen rijbewijs. Dan kunnen we niet aankloppen bij een verzekering. De schade kan oplopen tot in de 30.000 florin. Als we het niet op een verzekering kunnen verhalen, spreken we de persoon zelf aan. De bestuurder moet dan zelf een manier vinden om het geld op te hoesten.”
Tijdens de persconferentie ging Elmar ook in op de werkzaamheden aan het onderstation bij Sabana Blanco. Tijdens die werkzaamheden raakte een aannemer een grote kabel, waardoor een deel van het eiland zonder stroom kwam te zitten. ,,We hebben daar te maken met een ernstige situatie en moeten kabels verleggen en stroom anders geleiden. Onze technici kunnen dit niet zelf herstellen. Ze zijn getraind om tot 12.000 Volt herstelwerkzaamheden uit te voeren. Voor zwaardere kabels (de geraakte kabel is 60.000 Volt) moet ondersteuning komen vanuit Nederland. Onze mensen kunnen wel reageren op de situatie en aan Nederland aangeven wat het probleem is.” Op dit moment zijn Nederlandse technici op Aruba om bij de werkzaamheden aan het onderstation te helpen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.