Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Elke week zijn gemiddeld één tot twee verkeersongelukken de directe oorzaak van een stroomstoring. Elmar heeft besloten om deze cijfers bekend te maken omdat de druk op het elektriciteitsnetwerk door de manier van autorijden steeds groter wordt.

arustroomDe verkeersonveiligheid is een zorgwekkende ontwikkeling, stelt het staatsbedrijf. Het is bovendien opvallend dat de meeste verkeersongelukken zich aan het eind van de week voordoen. De impact van een botsing heeft niet alleen gevolgen voor het elektriciteitsnetwerk, maar daardoor ook voor de buurt die tijdelijk zonder stroom komt te zitten. Huishoudelijke apparaten gaan stuk en het bedrijfsleven heeft economische schade door stroomuitval.
Dit jaar zijn tot nu toe 54 verkeersongelukken geregistreerd waarbij een lantaarnpaal werd geraakt. Van deze 54 ongelukken vonden 24 botsingen plaats tussen 23.00 uur en 6.00 uur. Elmar heeft cijfers beschikbaar van vorig jaar, toen deden zich 122 verkeersongelukken voor in gelijke omstandigheden. In 2021 registreerde Elmar 107 ongevallen. Als de huidige trend van 54 ongelukken zich voortzet, zal 2023 eindigen met een hoger aantal botsingen die een stroomstoring tot gevolg hebben.
In de cijfers van Elmar zitten niet de meldingen van vrachtwagens die elektriciteitsdraden raken. Ook dat heeft stroomuitval als gevolg. In de cijfers zitten ook niet de situaties waarin Elmar niet wordt ingelicht over een botsing. Dat zijn de hit & runs, waarbij de bestuurder van een motorvoertuig doorrijdt. Dat betekent dat het werkelijke aantal van verkeersongelukken die tot een stroomstoring leiden, hoger ligt.
De samenleving ervaart echter wel dat er meer stroomstoringen zijn en Elmar vindt het belangrijk om aan te geven dat verkeersgedrag een van de oorzaken is. Het staatsbedrijf krijgt veel vragen en opmerkingen om het elektriciteitsnetwerk onder de grond te gaan aanleggen. Op dit moment ligt meer dan de helft (57 procent) van het elektriciteitsnetwerk al ondergronds. Elmar legt het op deze manier aan, omdat er bovengronds steeds minder ruimte is om trafohuizen te bouwen. De grond is droog en hard, waardoor werkzaamheden onder de grond altijd duurder zijn en veel meer tijd kosten.
Elmar doet nogmaals een dringend beroep op alle bestuurders van motorvoertuigen om voorzichtig te rijden, zich aan de verkeersregels te houden en ongelukken te voorkomen. Elmar heeft als taak om te zorgen voor een veilig en gedegen elektriciteitsnetwerk, maar kan dit niet garanderen met het huidige rijgedrag van veel mensen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.