Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Korps Politie Aruba (KPA) heeft een hoog oplossingspercentage als het gaat om zware criminaliteit. In 2022 werden 3 moorden gepleegd, die alle drie zijn opgelost. In 2021 werden 8 personen vermoord, de politie kon in 7 gevallen de dader pakken. Dit jaar zijn er tot nu toe 3 moorden gepleegd, 2 moorden zijn opgelost.

F17 ARU veel moorden opgelost cropDeze criminaliteitscijfers zijn maandag door Justitieminister Rocco Tjon (MEP) gepresenteerd tijdens een persconferentie. De cijfers zijn afkomstig van het KPA, dat na jaren van stilte nu weer in staat is om met cijfers te onderbouwen hoe veilig of onveilig de samenleving zich voelt. ,,De cijfers zijn zeer bemoedigend, we zien een daling in alle vormen van criminaliteit”, zegt Tjon.

Het politiekorps is bezig om te reorganiseren en daarbij ligt de focus op informatieverstrekking. Data is niet alleen op strategisch niveau van groot belang, maar ook op operationeel niveau. Door de cijfers te vergelijken, kan een ontwikkeling worden gesignaleerd.

Dat het oplossingspercentage van zware criminaliteit daalt, komt volgens minister Tjon door de beslissingen die op strategisch niveau en in het justitieel Veiligheidsberaad worden genomen. Daarnaast investeert het KPA in materialen voor het personeel, in cameratoezicht en in de radar. Deze maatregelen dragen bij aan de veiligheid. Tjon merkt ook op dat de toewijding van de agenten een grote rol speelt. ,,Zonder de inzet van alle agenten was het niet mogelijk geweest om de criminaliteitscijfers te laten dalen.” Vooral het oplossingspercentage is hoog en de minister vindt dat zeer bemoedigend.

Tjon benadrukte tijdens de persconferentie het cameratoezicht. Dat project wordt op dit moment uitgevoerd. Als het is afgerond, is de politie in staat om 24/7 beelden te bekijken. Hij noemde ook speciaal de radar. Aruba beschikt vier radarsystemen. De locatie om de radar te plaatsen, wordt steeds door de justitiële diensten samen bepaald. Elke radar is voorzien van geavanceerde apparatuur.

Het ministerie van Justitie blijft investeren in technologie, informatie en intelligentie, om de dalende trend in criminaliteit te helpen om nog verder te dalen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.