Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een Arubaanse patiënt die in Nederland wordt behandeld aan leukemie, heeft dringend een stamceltransplantatie nodig. De organisatie Caribbean Stem Cell Donors is een promotieactie gestart, in de hoop om in het Caribisch gebied een geschikte donor te vinden.

F14ARU stamceldonor1De actie van Caribbean Stem Cell Donors wordt vanuit Nederland onder andere gesteund door het Kabinet van de Gouverneur, dat is het Arubahuis. Op hun Facebookpagina staat een oproep aan mensen om zich te registreren. ,,Je kunt het leven van een Arubaanse redden. Het is urgent, dus hoe sneller je registreert, hoe beter”, aldus het Arubahuis.

De situatie is volgens Caribbean Stem Cell Donors lastig, omdat in het bestand van de stamcelbanken in Nederland geen geschikte donor is gevonden. De etnische achtergrond van de patiënt (Caribische genen) maakt de kans op een match in Nederland minder groot. De kans is groter dat een stamceldonor op de eilanden wordt gevonden. In het Caribisch gebied zijn echter weinig personen die stamceldonor zijn. Om die reden is Caribbean Stem Cell Donors een grootschalige promotieactie gestart. De organisatie probeert mensen te stimuleren om zich aan te melden als donor, in de hoop dat daar ook de perfecte match zit voor de Arubaanse patiënt.

Op de Facebookpagina van Caribbean Stem Cell Donors staat welke stappen mensen moeten zetten om te kunnen doneren. Ze moeten zich eerst bij Caribbean Stem Cell Donors registreren. Wie op Aruba, Curaçao of Bonaire woont en tussen de 18 en 60 jaar is, kan een Whatsapp sturen naar telefoonnummer 00297-7381979. Voordat iemand als donor wordt geaccepteerd, is een swabtest vereist. Het resultaat van deze test bepaalt of iemand stamceldonor kan worden.

Caribbean Stem Cell Donors heeft een voorraad swabtesten besteld en deze zijn afgelopen weekend aangekomen. Potentiële donoren kunnen een test doen om te weten of ze stamceldonor kunnen worden. De eerste personen die zich hebben aangemeld, hebben de test intussen al gedaan. Het zijn familieleden van de Arubaanse patiënt.

Hun testen worden naar Caribbean Bone Marrow Registry gestuurd, waarmee Caribbean Stem Cell Donors samenwerkt. Zij sturen de test naar een lab. De uitslag wordt geregistreerd in een database.

Caribbean Stem Cell Donors gaat binnenkort een zogeheten donor drive georganiseerd, met als doel om in korte tijd veel donoren binnen te halen. Dat is in het belang van de Arubaanse patiënt te vinden. Via de Facebookpagina van Caribbean Stem Cell Donors wordt bekendgemaakt wanneer en waar dit zal plaatsvinden.

Op de website Stamcelbank Nederland staat beschreven wat een stamcel is. Het lichaam is opgebouwd uit cellen. Deze cellen worden in een continu proces vervangen/vernieuwd. Stamcellen leveren die cellen door zich te delen. Stamcellen zijn dus eigenlijk de producenten van alle cellen in ons lichaam. Het lichaam heeft dus stamcellen nodig om voort te bestaan. Een stamcel die zich deelt, kan uitgroeien tot kraakbeen, bloed, orgaan- en spierweefsel, huid en hormoonweefsel. Hoe ouder iemand wordt, des te minder actieve stamcellen in ons lichaam overblijven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.