Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad – Directie Economische Zaken, Handel en Industrie (Dezhi) heeft in het tweede kwartaal van dit jaar aan 165 nieuwe ondernemers een bedrijfsvergunning afgegeven. In de meeste gevallen ging het om horecazaken.

aruhorecaDe minister van Economische Zaken, Geoffrey Wever (Raiz), heeft dit bekendgemaakt op basis van gegevens die hij van Dezhi heeft ontvangen. Het zijn vooral koffiehuizen, de zogeheten take-away’s en andere eetgelegenheden die dankzij hun vergunning een start konden maken.
Om een bedrijf te starten is een vergunning nodig. Ook als het bedrijf veranderingen doorvoert, moet dit in de vergunning worden aangepast. Via de website van Dezhi kunnen verzoeken hiervoor worden ingediend. In het tweede kwartaal (april tot en met juni) zijn in totaal 493 aanvragen ontvangen. Daarvan ging het in 33 procent om nieuwe bedrijven. Van de 493 aanvragen is iets meer dan de helft (254) goedgekeurd. Zo’n 121 aanvragen zijn nog in behandeling. Dezhi heeft 112 verzoeken niet in behandeling kunnen nemen, omdat de aanvrager niet alle vereiste documenten had meegestuurd. Zes aanvragen zijn stopgezet, omdat de aanvrager geen interesse meer had om de bedrijfsvergunning te ontvangen.
Van de 165 nieuwe bedrijven ging het in 20 procent om eenmanszaken. Dezhi heeft daarnaast een vergunning afgegeven aan 20 aanvragers die een filiaal wilden opzetten. Er zijn 8 naamloze vennootschapen bijgekomen, 101 bedrijven werden een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en 2 bedrijven werden een vennootschap onder firma.
Minister Wever heeft in oktober 2022 een nieuw vestigingsbeleid geïntroduceerd. Het doel van het nieuwe beleid is om de aanvraagprocedure voor bedrijfsvergunningen te versnellen. De aanvraagprocedure is bovendien gedigitaliseerd, waardoor het ook sneller gaat. Startende bedrijven in het centrum van Oranjestad en San Nicolas worden door Dezhi gestimuleerd.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).