Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Verenigde Naties stonden zondag stil bij de Dag tegen Mensenhandel. Aruba is recent door de US State Deparment in Tier 2 geplaatst, vanwege de positieve manier om mensenhandel en mensensmokkel aan te pakken.

F14ARUmensenhandelHet Coördinatiecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (CMMA) heeft daar een belangrijke taak in. Jeannette Richardson is directeur van het CMMA. Zij gaf samen met premier Evelyn Wever-Croes (MEP) en Justitieminister Rocco Tjon (MEP) een persconferentie om uit te leggen hoe Aruba in Tier 2 is gekomen.
De premier benadrukte dat Aruba op dit moment geen grote problemen met mensenhandel heeft. ,,Dat danken we aan de inspanningen van het CMMA.”

De bewustwordingscampagne ‘Habri bo Wowo’ heeft de bevolking duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om alert te zijn op mogelijke gevallen van mensensmokkel. Burgers kunnen de autoriteiten inschakelen als ze het vermoeden hebben dat iemand illegaal vanuit een ander land Aruba binnen wordt gehaald. Ook situaties waarin mensen van hun vrijheid worden beroofd, kunnen worden gemeld. Een ander voorbeeld is als een auto steeds in de buurt van een huis rondcirkelt. Ook dat is verdacht.

Aruba maakt veel verschillende sociale, economische en financiële uitdagingen mee en ook op het gebied van migratie. Onder migratie valt het fenomeen mensenhandel en mensensmokkel. Dit wordt beschouwd als een vorm van moderne slavernij, een strafbaar feit tegen menselijkheid.

Justitieminister Rocco Tjon (MEP), onder wie het CMMA valt, laat weten dat Aruba veel heeft geïnvesteerd in dit coördinatiepunt. Ook in internationale relaties wordt de aandacht er vaak op gewezen. Wever-Croes sprak tijdens een reis naar New York vorig jaar met de Deputy Assistance Secretary van Caribbean Affairs van de State Department, Barbara Feinstein. De premier deed toen het verzoek om assistentie te krijgen zodat Aruba niet meer in Tier 3 zou vallen. Het verzoek werd ingewilligd, de State Department stuurde iemand die het Arubaanse systeem kent.

Mensen illegaal Aruba binnenbrengen is niet toegestaan en ook niet normaal. Het is wettelijk niet toegestaan om mensen te misbruiken. ,,We willen dat dit goed gereguleerd is en dat iedereen een goed leven kan leiden”, zegt Wever-Croes. ,,Blijf alert en trek aan de bel zodat het CMMA kan handelen. Het telefoonnummer is 59203231, het email adres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).