Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De invoerrechten van meer dan 660 producten worden lager vanaf dinsdag 1 augustus. Producten worden dus goedkoper. Tegelijkertijd wordt de grens-bbo ingevoerd. Dat staat in het Ministerieel Decreet dat op 26 juli is gepubliceerd in het Afkondigingsblad.

F17ARUinvoerrechten lager platMinister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën geeft een toelichting op de veranderingen. De grens-bbo is een vorm van invoerrechten die voor alle producten moeten worden betaald die vanuit het buitenland naar Aruba komen. Deze belastingvorm is nieuw en maakt producten duurder. Om dit deels te compenseren, vallen diverse producten vanaf 1 augustus onder een lager percentage invoerrechten. De bewindsvrouw noemt het een ‘vereenvoudiging’ van het belastingsysteem.

Bij het Ministerieel Decreet ‘tijdelijke tariefsverlagingen invoerrechten’ hoort een lijst waarop precies staat welke producten onder een ander belastingtarief vallen.
Sommige etenswaren en drank hadden een belastingtarief van 6 procent aan invoerrechten. Dit wordt 0 procent. Het gaat onder andere om yoghurt, bakpoeder en olie. Chocola en kokosmelk viel onder het tarief van 12 procent en dat wordt vanaf 1 augustus 6 procent. De invoerrechten van azijn en diervoer gaat van 12 naar 6 procent. Oesters worden ook goedkoper, de invoerrechten dalen van 32 naar 22 procent.

Apparatuur die groene energie genereert en elektrische auto’s krijgen ook een ander tarief. De invoerrechten waren 2 procent en dat wordt 0 procent. De bewindsvrouw laat weten dat dit onder andere om energiezuinige airco’s, koelkasten en vriezers gaat. Ook wasmachines, LED-verlichting, windmolens en zonnepanelen vallen onder het 0 procent-tarief. Voor voertuigen golden drie verschillende tarieven van invoerrechten: 30, 40 en 50 procent. Dit wordt één tarief, 32 procent. Elektrische auto’s, motoren en fietsen vallen voortaan onder het 0 procent-tarief.

Kleding en boeken dalen van 12 procent naar 6 procent. Muziekinstrumenten vielen onder het tarief van 22 procent en dat wordt 12 procent.

De laatste categorie die door de minister wordt benoemd, zijn bouwmaterialen. Deze gaan van 10 procent naar 6 procent.
Het Ministerieel Decreet en de lijst zijn beschikbaar via www.overheid.aw/actueel/afkondigingsbladen_46859


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.