Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba heeft last van stroomuitval vanwege de hittegolf. Elmar laat weten dat de stroom in San Nicolas en Savaneta zaterdagavond en ‘s nachts uitviel.

arustroomuitvalZondagavond gebeurde hetzelfde in Santa Cruz, Piedra Plat en Pavia.
In een persverklaring laat Elmar weten dat de warmte voor kortsluiting zorgt in het elektriciteitsnetwerk. Door de warmte is de vraag naar elektriciteit groter dan normaal, want veel mensen zetten hun airco eerder en langer aan. In het weekend bereikte de vraag naar elektriciteit een piek van 135,4 MW. Dit legde een druk op het netwerk. Het gevolg daarvan was dat er kortsluiting ontstond en de stroom in een aantal wijken wegviel.
Tijdens de hittegolf ziet Elmar dagelijks twee pieken in het stroomgebruik. De eerste piek is ‘s middags, tussen 15.00 en 16.00 uur. De tweede piek is later op de avond tussen 21.00 en 22.00 uur. Elmar heeft als verklaring voor de tijdstippen dat mensen op die tijdstippen thuiskomen na werk of ze beginnen zich klaar te maken om te gaan slapen.
Het is niet de eerste keer dat de stroom uitvalt vanwege de warmte. In 2022 was er een soortgelijke situatie op Aruba. September is de meest warme maand van het jaar. Vorig jaar september bereikte het stroomverbruik een piek van 137,6 MW. Elmar merkt nu op dat het in juni al zo extreem warm is, dat de piek nu al is gehaald.
Het elektriciteitsbedrijf heeft overigens de stroom binnen enkele uren kunnen herstellen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.