Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse economie draait voor een vijfde deel op illegale activiteiten. Deze economische handelingen vertegenwoordigen een waarde van 1,2 miljard florin.

aruillegaalDat blijkt uit onderzoek van Directie Economische Zaken. De totale economische waarde was in 2019 6,1 miljard florin. Volgens berekeningen van het ministerie leveren de illegale handelingen 1,2 miljard florin op. Minister Geoffrey Wever (Raiz) van Economische Zaken wil deze illegale activiteiten aanpakken en heeft op 17 mei een actieplan gepresenteerd.
Met illegale activiteiten wordt onder andere bedoeld dat bedrijven zich niet aan de wet houden. Het kan zijn dat ondernemers producten verkopen of diensten aanbieden zonder dat ze bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven. Het kan zijn dat ze geen vergunning hebben om te mogen ondernemen. Sommige bedrijven hebben zich niet aangemeld bij de Belastingdienst. Of ze hebben mensen in dienst zonder arbeidscontract.
,,Bedrijven die zich niet aan de wet houden, dat heeft negatieve gevolgen voor de economie. Ze betalen geen belastingen en dragen ook geen premies af. Ze dragen daardoor niet bij aan de AZV en bouwen ook geen pensioen op. In geval van ziektes zijn ze niet verzekerd”, zegt de minister.
Bedrijven die illegaal actief zijn, kunnen zelf de prijzen van hun producten en diensten bepalen. Want ze worden er niet op gecontroleerd. Hun legale concurrenten moeten wel de wetten en regels volgen. Deze situatie is een oneerlijke competitie. Consumenten die bij deze bedrijven iets kopen, krijgen geen garantie. Normaal gesproken worden consumenten door de wet beschermd.
De minister heeft een actieplan gepresenteerd en een commissie geïnstalleerd die het plan gaat uitvoeren. Directie Economische Zaken leidt de commissie, diverse stakeholders zitten in de commissie.
,,Onze economie is enorm afhankelijk van ondernemers die investeren en arbeidsplaatsen creëren. Het is belangrijk dat eerlijke concurrentie wordt beschermd”, zegt Wever vastbesloten.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).