Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De poorten van de marinierskazerne Savaneta gingen gisteren om 10.00 uur open voor het publiek.

kazerneKetenpartners kustwacht, het Korps Politie Aruba, de politieschool, Arumil, de brandweer en Bureau Rampenbestrijding Aruba ondersteunden de militairen om van deze open dag een groot succes te maken.
De marinierskazerne had een speciale Facebook-pagina ‘Opendagmarinierskazerne’ geopend om het publiek enthousiast te maken. De afgelopen dagen telde de pagina letterlijk af, en postte elke dag interessante weetjes over de kazerne. De ketenpartners maakten van de gelegenheid gebruik om hun eigen dienst te promoten. Het is drie jaar (2019) geleden dat de open dag voor het laatst plaatsvond.
De kustwacht gaf gisteren tijdens de open dag diverse demonstraties. Zo waren de Friscs aanwezig, de snelle boten. Publiek kon als vanouds meevaren op deze boten. Wie een snelle boottocht niet aandurfde (of niet voldeed aan de veiligheidseisen om aan boord te mogen gaan), kon aan boord gaan van de cutter. De kustwacht beschikt over drie cutters, voor de eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De cutters zijn vernoemd naar luipaardachtigen. De cutter van Aruba heet de Panter, de cutter van Curaçao heet Jaguar en de Poema is van Sint Maarten. De kustwachtcutters zijn speciaal ontworpen voor het opereren in de Caribische zee. Ze zijn geschikt voor langdurige inzet zoals patrouilles.
De kustwacht greep de komst van het publiek aan om toekomstige collega’s te werven. Jongeren die interesse hadden om te komen werken bij de kustwacht, konden informatie krijgen over de Basisopleiding Kustwacht. Inschrijven was ter plaatse mogelijk.
De mariniers organiseerden verspreid over de dag diverse demonstraties. Zo was er een amfibische landing te zien (waarbij mariniers met een boot aankomen en snel aan land weten te komen) en ook een demonstratie op het land.
Het publiek kon ook de Anaconda van dichtbij zien. Deze terreinwagen is speciaal ontwikkeld voor het Korps Mariniers in het Caribisch gebied. De Anaconda ziet er robuust uit, is bewapend, maar kan vooral veel water meenemen. Het voertuig is daarom uitermate geschikt voor humanitaire hulpverlening.
Arumil is de afkorting van de Arubaanse Militie. Het embleem van deze groep militairen staat symbool voor de shoco. Dat is de uilensoort die alleen voorkomt op Aruba. De shoco symboliseert wijsheid en kennis. De marinierskazerne Savaneta heeft enkele holen laten plaatsen waar de shoco zich kan voortplanten en steunt op deze manier het voortbestaan van deze unieke uil.
Ook Bureau Rampenbestrijding (BRA) nam deel aan de open dag. BRA had diverse logistieke materialen meegenomen om aan het publiek te laten zien.
Publiek kon tijdens de open dag loten kopen, de trekking vond ook gisteren plaats. De marinierskazerne had twee goede doelen geselecteerd waar de opbrengst naartoe gaat. De stichting Trampolin Pa Trabou en Muchila Creativo. Trampolin pa Trabao steunt personen met een beperking om een betere leefomgeving te krijgen. Door bij Trampolin pa Trabao te werken, doen personen met een handicap werkervaring op en ontwikkelen ze hun sociale en cognitieve vaardigheden. Muchila Creativo begeleidt kinderen, jongeren en volwassenen en stimuleert hun creativiteit. Dit is gericht op dans, beeldende kunst, theater, literatuur, multimedia en kunst in het algemeen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.