Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Nederland is bereid om de schuld van Aruba te herfinancieren. Het gaat om een bedrag van 916 miljoen florin. Met die boodschap kwam premier Evelyn Wever-Croes (MEP) donderdag weer terug op Aruba, na een intensief werkbezoek aan Nederland.

F18 ARUOP NL wil schuld Aruba herfinDirect bij aankomst gaf de premier een persconferentie. Ze was samen met de minister van Financiën in Nederland, onder andere om gesprekken te voeren over de schuld die Aruba moet terugbetalen. Aruba heeft van Nederland geld moeten lenen om tijdens de covid-pandemie. mensen te steunen die hun baan verloren. Ook de extra kosten op het gebied van volksgezondheid werden met de lening gedekt.

De gesprekken hebben duidelijkheid opgeleverd, vertelde de premier. ,,Nederland is bereid om onze schuld te herfinancieren. Deze schuld verloopt in oktober”, zei Wever-Croes. ,,Nederland is niet bereid om de schuld kwijt te schelden. Aruba krijgt het geld niet als schenking.” Volgens de premier is dit een belangrijk standpunt, omdat mensen op Aruba denken dat Nederland dit wilde overwegen. Maar dat is niet het geval, stelt Wever-Croes.

Nederland gaat Aruba ook geen geld lenen tegen een rentepercentage van 0 procent. De reden is dat Nederland het geld zelf ook moet lenen. Het rentepercentage dat Nederland betaalt, is 2 tot 3 procent. Het zou kunnen dat Nederland aan Aruba een hoger percentage gaat vragen. Het leenpercentage is nog niet bekend. Hierover wordt nog gesproken.

,,Met Nederland is afgesproken dat we een financieel memorandum gaan opstellen over de financiële afspraken. Het is volgens de premier de eerste keer dat Nederland bereid is om de schuld te herfinancieren.
Xiomara Maduro, de minister van Financiën, is na het werkbezoek aan Nederland doorgereisd naar Washington. Ze voert daar gesprekken om op de internationale markt geld te kunnen lenen. Haar doel is om een betere deal te bereiken dan wat Nederland biedt. Als dat lukt, zou dat de financiële problemen van Aruba beter kunnen oplossen.