Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het nationale gezondheidsonderzoek Steps is in volle gang. Enquêteurs en prikkers zijn namens Directie Volksgezondheid (DVG) in diverse wijken op Aruba bezig met huisbezoeken.

ARUStepsDe enquêteurs nemen met bewoners een medische vragenlijst door. De informatie wordt op een tablet ingevoerd. De vragenlijst bevat vragen over gewicht, lengte en omvang en is daarnaast gericht op chronische niet-overdraagbare ziektes.
Als de bewoner na het beantwoorden van de vragenlijst wil meewerken aan een bloedonderzoek om cholesterol en glucose te meten, maakt de interviewer een afspraak om te prikken. De bewoner kan kiezen om zelf naar een prikcentrum te gaan of een prikker komt op de afgesproken dag en tijdstip naar het huis toe. Tijdens het prikken wordt bloed afgenomen en ter plekke worden de metingen gedaan. De bewoner krijgt direct de uitslag van de cholesterol- en glucosewaarde. Is de uitslag reden om meer medisch onderzoek te doen, dan wordt de bewoner geadviseerd om zelf naar de huisarts te gaan.
Steps wordt door DVG uitgevoerd, onder toezicht van de Pan American Health Oraganization (Paho). Het gaat om een internationaal onderzoek dat Paho in meerdere landen doet. Aruba werkt mee, omdat de regering de actuele gezondheid van de bevolking in kaart wil brengen. Minister Dangui Oduber (MEP) van Volksgezondheid vraagt burgers om medewerking te verlenen als onderzoekers van Steps bij hen aankloppen. Zowel de enquêteurs als de prikkers dragen een herkenbaar uniform en hebben een badge waarmee ze zich kunnen identificeren.
Ze staan onder direct toezicht van DVG, die ervoor zorgt dat de gegevens anoniem en nauwkeurig worden verwerkt. Alleen burgers van 18 tot en met 69 jaar worden in Steps meegenomen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).