Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Horacio Oduber Hospital (HOH) heeft gisteren het rookvrije beleid ingevoerd. Het is de eerste publieke instantie die voldoet aan de tabakswet die een jaar geleden werd ingevoerd. Roken is binnen en buiten op het terrein niet meer toegestaan.

F14 ARU ziekenhuis rookvrij2Directeur Jacco Vroegop, bestuurslid Gregory Croeze en minister Dangui Oduber (MEP) van Volksgezondheid gaven gisteren tijdens een persconferentie het startsein om te stoppen met roken. Een ‘historisch moment’, zegt het ziekenhuis.

Medewerkers, patiënten, klanten en bezoekers mogen niet meer roken op het terrein van het HOH, LABHOH en de Bloedbank. Ook buiten het gebouw is roken niet meer toegestaan. Onder ‘buiten’ wordt verstaan de parkeerterreinen, de poliklinieken en de wegen die leveranciers gebruiken om het ziekenhuisterrein op te rijden en weer te verlaten. ,,De rookvrije maatregel is van kracht voor iedereen. Sigaretten, sigaren, elektronische sigaretten en andere producten die tabak bevatten, zijn niet meer toegestaan.” Het verbod om binnen te roken was altijd al van kracht.

Minister Oduber bewondert de stap die het HOH heeft gezet. Het ziekenhuis was enige tijd geleden al begonnen om aan te kondigen dat het nieuwe beleid per 1 maart van kracht zal zijn, om iedereen er aan te laten wennen.
De regering introduceerde op 2 mei 2022 de wetgeving die het gebruik van tabaksproducten beperkt. Het doel van de wet is om de bevolking te ontmoedigen om te roken.

,,Het HOH, LABHOH en de Bloedbank willen patiënten en klanten de beste dienstverlening geven. De gezondheid van medewerkers, patiënten en bezoekers is voor ons heel belangrijk. Als zorgverlener zijn we een ambassadeur op het gebied van gezondheid. Het is voor ons vanzelfsprekend om de wetgeving die Aruba heeft ingevoerd, op te volgen. We faciliteren roken niet meer”, zei Vroegop.
Het antirookbeleid is een grote stap voor rokende medewerkers. Het ziekenhuis heeft om die reden in de afgelopen maanden informatie gegeven aan personeel. Collega’s konden gebruik maken van een begeleidingstraject om te stoppen met roken. Dit traject wordt geleid door longspecialisten. Patiënten die worden opgenomen en een vorm van tabaksverslaving hebben, worden ook door het ziekenhuis begeleid.

Bestuurslid Croeze laat weten dat het ziekenhuis vanaf september vorig jaar tijdelijke zones introduceerde. Deze zones bevinden zich op het ziekenhuisterrein en dat waren de plekken waar patiënten, bezoekers en medewerkers wel mochten roken. Vanaf 1 maart zijn deze tijdelijke rookzones er niet meer. ,,Wie wel rookt op het terrein van het HOH, zal worden aangesproken met het verzoek om te direct te stoppen met roken. Het is niet toegestaan in het HOH en het is bij wet verboden.”

Het HOH, LABHOH en de Bloedbank zijn zich ervan bewust dat het rookverbod een grote impact heeft op mensen die aan tabak zijn verslaafd. ,,We hopen dat met hulp en medewerking van de samenleving, wij dit verbod kunnen naleven en ons kunnen richten op preventie.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.