Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Raiz is niet tegen een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht. Wij staan voor gelijkwaardigheid. De initiatiefwet wordt binnenkort behandeld in het parlement en daar is ons parlementslid Misha Raymond actief bij betrokken.”

ARURaizhomohuwelijkRegeringspartij Raiz komt met deze verklaring, nadat de regeringscoalitie (MEP en Raiz) vrijdag bekendmaakte dat ze in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Het Hof stelt dat Aruba, en ook Curaçao, het homohuwelijk moeten toestaan. Partij Raiz kreeg daarop veel reacties die ‘veronderstellingen en insinuaties’ zijn. ,,Wij doen geen stap achteruit in onze belofte om gelijkwaardigheid te realiseren.”
Het feit dat de regering heeft besloten om in cassatie te gaan, betekent volgens Raiz niet dat hun partij tegen een huwelijk van paren van hetzelfde geslacht is. ,,Deze conclusie is gebaseerd op gebrek aan informatie of een politieke agenda.” Raiz heeft in de regering ministers Ursell Arends van Natuur (tevens vicepremier) en Geoffrey Wever van Economische Zaken. In het parlement zit Misha Raymond, zij is actief bezig met de initiatiefwet om het homohuwelijk op Aruba mogelijk te maken. Deze initiatiefwet wordt gesteund door de oppositiefracties Accion 1 en MAS.
In de verklaring van Raiz haalt de partij het vonnis van het Hof erbij, dat op 6 december 2022 is uitgesproken. Daarin staan twee belangrijke aspecten. ,,Als eerste staat er dat het uitsluiten van een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht discriminatie is, op basis van artikel 1 uit onze Grondwet”, noemt Raiz. ,,De rechter heeft daarnaast geoordeeld dat alle paren moeten kunnen trouwen en dat bepaalde wetsartikelen - die paren van hetzelfde geslacht uitsluiten - niet meer van toepassing zijn. Ambtenaren van Censo hebben de opdracht gekregen om mee te werken aan huwelijken tussen twee personen van hetzelfde geslacht.”
Het is dit tweede punt waar de regering Wever-Croes II het niet mee eens is. ,,De rechter is op de stoel van de regering en het parlement gaan zitten. Dat is opmerkelijk en voor ons een reden om in cassatie te gaan”, aldus Raiz. ,,De regering is niet in cassatie gegaan tegen het homohuwelijk.”
Raiz realiseert zich wat de mogelijke gevolgen van cassatie zijn. ,,We houden rekening met het juridisch proces, met de democratie en we respecteren elkaar. Onze partij neemt alle stappen die nodig zijn om tot gelijkwaardigheid te kunnen komen. De behandeling van de initiatiefwet hoeft niet te wachten op een beslissing over de cassatie. Het parlement zal de initiatiefwet binnenkort behandelen.”
In de verklaring stelt Raiz ook dat het standpunt over gelijke behandeling niet is veranderd. ,,Wie de ontwikkelingen over dit thema volgt, zal begrijpen waarom Raiz tolerant is. We willen niet dat het een strijd wordt die dictatoriaal overkomt. Als er onverantwoorde beslissingen worden genomen over gecompliceerde zaken, verliezen we het hogere doel uit het oog. Dat willen we niet.” Raiz zegt dat parlementariër Raymond de initiatiefwet namens Raiz zal ondertekenen, samen met fractieleider Marisol Lopez-Tromp (MAS) en parlementariër Aquanette Gunn (MAS). De initiatiefwet is gestart door parlementariër Miguel Mansur (Accion 21).
,,Raiz zal deze wet verdedigen, met respect voor iedereen. Verkeerde insinuaties zullen onze belofte en ons doel niet veranderen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).