Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Betico Croes Open Water Championships die komende zondag plaatsvinden, worden niet gehouden in de zee tegenover het nog te openen Embassy Suites in Eagle Beach. Meerdere zwemmers hebben bij de Aquatic Federation (AAF) aangegeven daar niet te willen zwemmen omdat de zee vervuild is.

ARUzwemmenDe AAF heeft maandag de sportvergunning kunnen omzetten naar een andere locatie: bij Zeerovers in Savaneta. Dat blijkt uit een brief die het Antilliaans Dagblad in handen heeft gekregen.
De voorzitter van Giants Aquatics Aruba kaartte de situatie bij de AAF aan. ,,Onze club weet niet wat de reden is om dit evenement op deze locatie te houden. Het is bekend dat hier vervuild afvalwater uit de Bubali Plas in zee wordt afgevoerd.” De zwemclub verwees naar een nieuwsartikel van 24ora.com op 14 januari, waarin melding werd gemaakt van afvalwater dat in zee stroomt. De stankoverlast was enorm en hinderde de woon- en hotelomgeving.
Giants Aquatics citeerde ook uit een onderzoek dat vorig jaar mei is gedaan door een politieagent. ,,De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) bij de Bubali Plas wordt door Dienst Openbare Werken beheerd. De installatie zuivert al het afvalwater dat via de riolering binnenkomt. Daarna wordt het in de Bubali Plas geloosd. Volgens een oud-beheerder van de RWZI komt al het afvalwater van de hotels bij de RWZI terecht. Dat is meer water dan dat de installatie aankan.”
Uit het onderzoek blijkt verder dat het water uit de Bubali Plas regelmatig moet worden getest, maar dit gebeurt om financiële redenen slechts 3 tot 4 keer per jaar. Dit is te weinig om de kwaliteit van het water te testen. Op die manier is het niet duidelijk of het water dat in zee wordt afgevoerd, wel of geen chemicaliën bevat. ,,Chemisch vloeibaar afval kan op de lange termijn negatief en schadelijk zijn voor de gezondheid van dieren, mens, milieu en biodiversiteit”, stelt het onderzoek.
Giants Aquatics vindt de reacties van haar leden erg belangrijk en luistert naar het commentaar. Voor de zwemclub zijn de onderzoeksresultaten voldoende om het AAF te verzoeken om een andere zwemlocatie te selecteren waar een openwaterevenement kan plaatsvinden. ,,Laten we voorkomen dat er eventuele permanente schade kan worden toegebracht aan de deelnemers.”
Op de Facebookpagina Aruba Open Water Swimming werd maandag bekendgemaakt dat het evenement is verplaatst naar Savaneta.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.