Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Horacio Oduber Hospital (HOH) voert vanaf 1 maart een rookvrij beleid in. Het LabHOH en de Bloedbank sluiten zich daarbij aan. Het is niet meer toegestaan om op het terrein te roken. Het parkeerterrein en alle poliklinieken vallen ook onder het terrein.

ARUrokenPersoneel, patiënten en bezoekers wordt dringend verzocht om aan de nieuwe beleidsmaatregel mee te werken. Het HOH sluit zich hiermee aan bij wetgeving die vorig jaar op 2 mei van kracht werd. De regering wil hiermee het gebruik van tabaksproducten beperken. De wetgeving moet eraan bijdragen dat de bevolking minder rookt.
Het uitgangspunt van het HOH, LabHOH en de Bloedbank is dat de gezondheid van personeel, patiënten en bezoekers prioriteit heeft. De directie vindt daarnaast dat het HOH een voorbeeldfunctie heeft als gezondheidsambassadeur. Daarom is de beslissing genomen om het ziekenhuis rookvrij te maken en ook roken niet meer te faciliteren. Dit geldt voor alle tabaksproducten, inclusief elektronische sigaretten.
Het HOH was al eerder begonnen met het inrichten van rookzones. Sinds september vorig jaar waren er bepaalde gebieden en ruimtes waar wel mocht worden gerookt. Deze zones kunnen tot en met 1 maart worden gebruikt. Het ziekenhuis noemt dit ‘tolerantiezones’. Naast de Spoedeisende Hulp bevindt zich zo’n tolerantiezone, dit is herkenbaar gemaakt op de vloer. Wie buiten deze zone rookt, wordt vriendelijk verzocht om daarmee te stoppen en naar de tolerantiezone te gaan.
,,We zijn ons ervan bewust dat deze maatregel een grote impact kan hebben op de personen voor wie roken een verslaving is. We rekenen echter op de steun en de medewerking van iedereen, zodat we roken kunnen voorkomen en kunnen werken aan een positieve impact op de volksgezondheid”, stelt het ziekenhuis.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.