Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De veiligheid tijdens carnaval moet verbeteren. Elmar zal alle lantaarnpalen die op de carnavalsroute van San Nicolas en Oranjestad staan, voorzien van camera’s. Minister van Justitie Rocco Tjon (MEP) heeft deze beslissing samen met het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Aruba (KPA) genomen.

ARUcamerasMinister Tjon besprak het veiligheidsthema maandag met de nieuwe officier van justitie Alex Erades en met hoofdcommissaris Ramon Arnhem. Ze evalueerden het verloop van de Fakkelparade. Ook Elmar werd daarbij betrokken, omdat het elektriciteitsbedrijf in staat is om aan lantaarnpalen camera’s te bevestigen. Om de veiligheid van deelnemers en publiek tijdens carnaval te vergroten is de beslissing van de camera’s genomen.
Het KPA heeft tijdens de Fakkelparade afgelopen zaterdag 19 aanhoudingen verricht en dat is meer dan in 2020, het laatste jaar dat carnaval werd gevierd. Het korps trekt echter ook de conclusie dat het soort incidenten minder ernstig was. Het zwaarste incident was openbaar dronkenschap en het verstoren van de openbare orde.
De politie had buiten de route verschillende eenheden klaarstaan, waaronder de motorunit. Zij controleerden op alcoholgebruik. Het KPA ziet dat de boodschap van nuchter rijden bij de bevolking begint aan te komen. Steeds meer mensen maken afspraken met een persoon die geen alcohol drinkt en de mensen veilig thuisbrengt.
Elmar beschikt al over de structuur van lantaarnpalen, waardoor het ophangen van de camera’s snel kan worden geregeld.
Korpschef Arnhem merkt op dat de 19 aangehouden personen 11.400 florin aan boetes moeten betalen. Dit geld komt in de staatskas terecht. Arnhem benadrukt echter dat het doel van Faya Bo Haya niet is om inkomsten voor de overheid te generen. Het doel achter de campagne is dat mensen zich veilig voelen en gezond thuiskomen.
De camera’s worden ook in verschillende wijken opgehangen, om ook daar de veiligheid van de bevolking te vergroten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.