Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Het onderzoek naar het Arubahuis is al enige tijd klaar, zonder dat het parlement informatie heeft gekregen.” Dat stelt fractieleider Marisol Lopez-Tromp (MAS) op basis van een reactie die premier Evelyn Wever-Croes tijdens een persconferentie gaf. ,,Bij het Arubahuis is alles al weggeveegd en opgeschoond”, concludeert de MAS-leider.

F14 ARU straatje Arubahuis RESERVEWever-Croes heeft de afgelopen maanden regelmatig vragen gekregen vanuit het parlement over de status van het onderzoek bij het Arubahuis. Tijdens een recente persconferentie erkende de premier dat het onderzoek al heeft plaatsgevonden. ,,In Den Haag zijn alle werkprocessen aangepast. De betrokken personen zijn gewisseld. Ik kan zonder twijfel zeggen dat in Nederland alle processen nu goed draaien.”

Tijdens haar werkbezoek zal ze ook naar het Arubahuis gaan. De premier zei daarover: ,,Het onderzoek naar het Arubahuis is niet iets dat in Nederland moet worden gedaan. We moeten het op Aruba afronden. ,,Periodiek stuur ik een delegatie naar het Arubahuis, die controleert of alles goed verloopt.” De premier gaf aan dat ze - als ze terug is uit Nederland - samen met de afdeling Personeelszaken (DHR) en met de Centrale Accountantsdienst naar het parlement zal gaan. ,,Dan zullen we uitleggen wat er is gebeurd en wie verantwoordelijk wordt gehouden. Als ik die informatie nu vertel, dan zullen die personen kunnen zeggen dat de informatie is gelekt. Dan loopt het onderzoek schade op en dan wordt hun verantwoordelijkheid minder. Dat wil ik niet.”

MAS-leider Lopez-Tromp vindt dat deze verklaring van de premier duidelijk aangeeft dat het onderzoek al klaar is. ,,Het is dezelfde stijl die de regering heeft toegepast bij de uitkering van Fase. Het parlement wordt achteraf geïnformeerd. Het parlement krijgt straks van de regering een kant-en-klare regeling voorgeschoteld. De elf parlementariërs die aan de regering zijn gelieerd, van MEP en Raiz, zullen de regeling steunen. Ze zullen akkoord gaan met alles wat is misgegaan en wat tegen de procedures in ging.”

Lopez-Tromp zegt dat de regering op die manier verhindert dat het parlement de regering controleert. ,,We krijgen geen informatie over wat er werkelijk is gebeurd in het Arubahuis. Maar in andere onderzoeken is ze wel naar het parlement gekomen, terwijl het onderzoek nog niet was afgerond. Dat ging om onderzoeken waar MEP niet bij betrokken was. Nu is dat wel het geval, en nu moeten we wachten tot MEP schoon schip heeft gemaakt. Het is duidelijk, de wet telt niet voor de minpres.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.