Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Over acht jaar, in 2030, wil Aruba dat 30 procent van alle ‘medium duty’-en ‘heavy duty’-voertuigen emissievrij zijn. De regering heeft deze week een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Nederland om dit doel te bereiken.

ARUemissievrijNederland leidt dit project. Een andere partner in het MoU is Calstart, dat een ‘Global Commercial Vehicle Drive to Zero program’ aanbiedt. Namens de Arubaanse regering zijn het ministerie van Natuur van minister Ursell Arends (Raiz) en het ministerie van Economische Zaken en Duurzame Ontwikkeling van minister Geoffrey Wever (Raiz) bij het MoU betrokken.
De markt van emissievrije voertuigen moet groter worden en de ministers willen dit project versnellen. Het gaat vooral om de industrie van de medium duty- en heavy duty-voertuigen. Door de focus hierop te leggen, verwachten de bewindslieden dat er ook meer projecten worden gestart die met duurzame energie te maken hebben.
Het is op Aruba al op meerdere plekken mogelijk om elektrische voertuigen op te laden en op die manier emissievrij te rijden. Bij Elmar te Hato is een oplaadpunt en ook bij supermarkt Superfood kunnen deze voertuigen worden opgeladen. Dat laat zien dat mensen zich bewust zijn van de impact die het klimaat heeft. De regering neemt graag het voortouw om het leven zo duurzaam mogelijk te maken. Over acht jaar moet 30 procent emissievrij zijn, maar in 2040 wil Aruba volledig emissievrij rijden.
Op de website van het ‘Global Commercial Vehicle Drive to Zero program’ staat meer informatie over het MoU. Daarop staat ook welke landen het MoU steunen. Curaçao is daar een van. Ook de Verenigde Staten steunen het MoU. Andere landen zijn onder meer België, Denemarken, Finland, Oostenrijk, Canada, Chili, Dominicaanse Republiek, Ierland, Liechtenstein, Litouwen en Nieuw-Zeeland.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).