Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De nationale veiligheid is zaterdagavond in gevaar gekomen door een brand op de dump van Parkietenbos. Bureau Rampenbestrijding (BRA) reageerde snel op de melding en kwam samen met andere overheidsdiensten en het bedrijfsleven in actie.

ARUParkietenbosGisteren bij zonsopgang was de brand onder controle. De oorzaak van de brand was gistermiddag nog niet bekend. Minister Ursell Arends (Raiz) laat dit wel onderzoeken om te voorkomen dat er weer brand uitbreekt.
Hij ziet in de brand ook extra aanleiding om Parkietenbos eerder te sluiten. Vooralsnog is de intentie om de dump uiterlijk 31 december van dit jaar te sluiten, maar de bewindsman vindt dat dit te laat is. ,,Parkietenbos is een nationale crisis. Het aantal branden dat hier woedt, maakt duidelijk dat we het proces moeten versnellen om de dump te sluiten. Ik verzeker de bevolking dat we er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen. We zijn een jaar geleden begonnen om een structurele oplossing te vinden voor een probleem dat een gevaar vormt voor ons milieu en voor de volksgezondheid. De bewoners van de wijk leven hier al 70 jaar in.”
De minister kreeg zaterdagochtend meldingen binnen dat een brand op de dump niet meer onder controle was. De rookontwikkeling breidde zich in de loop van de dag en avond uit en de wijken rond de dump hadden hier veel last van. Op basis van video’s die Arends ontving, zag hij dat de nationale veiligheid in gevaar kwam en besloot hij om Bureau Rampenbestrijding (BRA) in te schakelen. Samen met directeur Rino Hermans van BRA ging de minister naar Parkietenbos om zich op de hoogte te laten stellen van de situatie.
Andere overheidsdiensten werden ook ingeschakeld om mee te helpen bij het onder controle krijgen van de brand. Een verslaggever van 24ora.com was ter plaatse en Arends gaf een kort interview om de situatie uit te leggen. ,,Ik zag video’s van de brand en maakte me zorgen. Serlimar beschikt niet over de materialen om deze brand aan te pakken. De brand kan niet met water worden geblust. Dat heeft de brandweer aan me uitgelegd. De brandweer heeft daarom assistentie nodig van Dienst Openbare Werken (DOW) om zand aan te leveren. Daarmee kan het vuur wel worden gedoofd. We willen voorkomen dat de wijk last houdt van de brand.”
Teams van DOW en Serlimar werkten samen met Atco, een bedrijf dat in de buurt van de dump is gevestigd. Elke vijf minuten kwam een vrachtwagen met zand, om de brand te blussen. In de nacht van zaterdag op zondag, rond 1.00 uur, hadden ze een deel van de brand onder controle. Tegen de tijd dat het licht werd, gisterochtend, was het grootste deel van de brand onder controle.
Ook de directeur van BRA gaf ter plaatse een reactie. ,,BRA is in actie gekomen omdat dit incident een groot gebied trof. Een wijk is voor ons groot genoeg. In de buurt van Aruba bevindt zich een tropical wave. Hierdoor kan de wind wegvallen. Het weer is instabiel. Dat is niet goed voor de rook. Als de wind wegvalt, heeft de rook alle kans om zich uit te breiden. Dit is voor BRA genoeg reden geweest om alle partners op te roepen, voordat de situatie nog gevaarlijker wordt.” Hermans wijst er ook op dat het veel geregend heeft, waardoor er modder is. Dat maakt de inzet van de hulpdiensten gevaarlijk. ,,We kunnen alleen met zand blussen. De brandweer heeft geen zand, dat moet door DOW worden aangeleverd. BRA coördineert dit allemaal omdat we willen voorkomen dat bewoners uit de wijk moet worden geëvacueerd. De rook moet verminderen voordat de wind draait of wegvalt.”
Minister Arends wijst niet naar een schuldige. ,,Bij een eerdere brand waren er camerabeelden en wisten we wel wie de dader van de brandstichting was. Dit keer is dat niet het geval. Ik geef dus niemand de schuld, maar zie wel dat de situatie zo niet langer kan. Mensen die hier in de buurt willen sporten - zeilen en waveboarden - konden dat zaterdag niet doen. De natuur wordt aangetast. Het is slecht voor de volksgezondheid.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.