Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Gratis parkeren is bijna voorbij. Aruparking, de parkeerdienst van de overheid, is weer geactiveerd. Foutparkeerders krijgen nu nog geen boete, maar wel een sticker om ze te attenderen op hun fout.

ARUparkeren1Een sticker die er amper af te krijgen is, zo ondervond een bestuurder die dit weekend parkeerde op een plek waar dat volgens de sticker ‘illegaal’ was. ,,Het heeft me thuis een paar uur gekost om de sticker helemaal van de ruit te verwijderen.” De boodschap van Aruparking is bij deze bestuurder aangekomen. ,,Ik wist niet dat het parkeerbeleid weer was ingevoerd, maar ik zal er zeker rekening mee houden. Deze sticker is geen pretje.”
De herinvoering van het parkeerbeleid werd tijdens een persconferentie aangekondigd door de directeur van Aruparking. Boetes worden nog niet meteen gegeven. Dat kan ook niet, want de hoogte van de boetes is nog niet vastgesteld. Daarnaast werken de parkeermeters nog niet, waardoor het niet mogelijk is om voor een parkeerplek te betalen. Aruparking is bezig om de parkeermeters een onderhoudsbeurt te geven. De bedoeling is dat de parkeermeters begin 2023 worden geactiveerd.
Over de hoogte van de boete buigt de raad van commissarissen zich. Het advies van de raad gaat naar de minister van Transport, Ursell Arends (Raiz). Hij zal het voorstel bespreken in de ministerraad en daar komt dan een standpunt van de regering uit. Door het op deze manier aan te pakken, meent de overheid de beste oplossing te vinden om het parkeerbeleid in de stad weer in te voeren.
Voorlopig is een bewustwordingsperiode van kracht, die drie maanden duurt. Controleurs van Aruparking zijn op straat actief en plakken een sticker op auto’s die fout staan geparkeerd. Dat kan op verschillende manieren.
De geel gemarkeerde vakken zijn bedoeld voor vergunninghouders. Zonder vergunning mag niet op deze plaatsen worden geparkeerd. De wit gemarkeerde vakken zijn de vakken waarvoor bij een parkeermeter moet worden betaald. Wat niet mag, is op de stoep parkeren. .
Volgens de directeur van Aruparking is het de wens van de samenleving dat het parkeerbeleid weer wordt ingevoerd in Oranjestad. ,,We willen mensen tijd geven om te wennen dat Aruparking weer actief wordt. Daarom is de stickeractie als tussenoplossing gekozen. Zo wordt iedereen er weer op gewezen waar parkeren wel en niet mag.”
Op sociale media zijn de reacties echter wisselend. Sommige mensen zijn blij met Aruparking, ze hopen dat er daardoor weer wat meer parkeerruimte vrijkomt in de binnenstad. Anderen zien het helemaal niet zitten. Zij stellen dat mensen geen geld hebben om te betalen voor een parkeerplaats. ,,Het is de cultuur van Aruba en de nationale gewoonte dat we niet betalen voor een parkeerplek.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.