Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Luchtvaartmaatschappij KLM bestond gisteren 103 jaar. Traditioneel wordt dit elk jaar gevierd met de onthulling van een Delfts blauw huisje, dat een gewild verzamelitem is.

klm goedDat het nieuwste ‘huisje’ op Aruba stond, werd een paar weken geleden bekend. Tijdens een feestelijke avond, in het bijzijn van waarnemend gouverneur Agustin Vrolijk, is gisteren onthuld dat het om Huize Ecury gaat.
Die onthulling vond plaats in het Archeologisch Museum, waar Huize Ecury deel van uitmaakt. Marjan Rintel, die sinds 1 juli de nieuwe CEO van KLM is, was speciaal voor deze viering naar Aruba gevlogen. Dat meldde Luchtvaartnieuws.nl. ,,Ik weet niet of KLM’ers bij de start in 1919 hadden kunnen bedenken dat 103 jaar later de verjaardag van KLM nog steeds zou worden gevierd. We zijn op het prachtige Aruba waar we al bijna vijftig jaar naar toe vliegen en waar we vandaag met elkaar de start van honderd jaar luchtvaart op het eiland vieren”, aldus Rintel.
Voor KLM is 7 oktober de datum waarop de maatschappij startte. Aruba viert volgend jaar - in 2023 - 100 jaar luchtvaart op het eiland. Niet voor niets is gekozen voor een miniatuurversie van een huis dat op Aruba staat. Huize Ecury staat dicht bij de plek waar op Aruba het eerste vliegtuig landde. De familie Ecury heeft daarnaast een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de luchtvaart op het eiland. Vandaar dat dit huisje nummer 103 is.
Waarnemend gouverneur Vrolijk is trots. ,,We zijn enorm trots op ons cultureel erfgoed en we voelen ons zeer vereerd dat dit iconische herenhuis is gekozen als het volgende miniatuurhuis van KLM. Het culturele erfgoed van Aruba zal nu wereldwijd naar alle KLM-bestemmingen reizen”.
Vanuit Huize Ecury bouwde zoon Nicasio ‘Dundun’ Ecury aan zijn zakenimperium. Zijn zoon Boy Ecury ging studeren in Nederland en groeide uit tot een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd hij verraden en gefusilleerd. Het huis maakt sinds 2009 deel uit van het Archeologisch Museum. van Aruba. Het middelpunt van het museum is het gebouw uit 1929 met een façade met klassieke elementen, Caribische peperkoekdetails en lokale decoratieve elementen.
De KLM voerde in 1934 de eerste trans-Atlantische vlucht uit. De ‘Snip’, een driemotorige KLM-Fokker F.XVIII, vloog in zeven dagen van Amsterdam via Marseille, Alicante, Casablanca, Porto Praia, Paramaribo en La Guaria naar Curaçao. De tussenstops waren nodig om deze eerste trans-Atlantische vlucht mogelijk te maken. De cabine was aangepast en het toestel had geen passagiers aan boord. KLM wilde met deze vlucht een vliegtuig op de Antillen stationeren. Op 23 december maakte de 'Snip' haar eerste 'touch down' op Aruba.
Een jaar later,op 19 januari 1935, startte de eerste lijndienst tussen Curaçao - Aruba. Daarna duurde het tot 1974 voordat er een vaste rechtstreekse luchtverbinding kwam tussen Amsterdam en Aruba. Nu vliegt KLM dagelijks op Aruba.
Aruba viert volgend jaar dat het 100 jaar geleden is dat er voor het eerst een vliegtuig op Aruba landde. Het luchtvaartverkeer heeft Aruba met de rest van de wereld verbonden. De impact op de lokale economie is groot. Via Aruba Airport reizen nu jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen reizigers. De directeur van de Arubaanse luchthaven, Joost Meijs, reageerde ook op de onthulling: ,,Onze viering van honderd jaar luchtvaart op Aruba kon niet beter starten dan met dit geschenk van KLM. Het Ecury Huisje is een van Aruba's meest gekoesterde erfgoedstukken. Dit huis zal een Arubaans tintje geven aan de grote collectie miniatuurhuisjes van KLM, het belang van ons cultureel erfgoed beschermen en promoten en als zodanig bijdragen aan het culturele doel van duurzame ontwikkeling voor het eiland.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.