Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Op Aruba zijn mensen die het algemeen welzijn als maatschappelijk doel zien. Bonum commune is geen utopie, maar goed zichtbaar in de maatschappij.” Deze positieve boodschap had oud-premier Mike Eman (AVP) tijdens het gelijknamige symposium.

arucommuneFundacion Digna Laclé Herera, Plataforma Hobennan Profesional en de fractie van AVP organiseerden het symposium, omdat ze daarmee de basis willen leggen voor toekomstige ontwikkelingen in de Arubaanse gemeenschap. Het evenement vond plaats in Colegio EPI, waar sprekers vanuit diverse invalshoeken hun visie over algemeen welzijn deelden. Het waren sociale, onderwijskundige, economische en maatschappelijke visies.
Eman vindt dat algemeen welzijn geen utopie is, maar dat het goed zichtbaar is in de samenleving. De partijleider gaf als voorbeeld wijlen Etty Toppenberg. ,,Hij gebruikte zijn muzikale talenten niet om nog meer bekendheid te krijgen en succes te boeken. Toppenberg gebruikte zijn talenten juist om anderen gelukkig te maken. Het algemeen welzijn was zijn hoofddoel geworden.”
De partijleider ziet op Aruba genoeg mensen die algemeen welzijn als maatschappelijk doel realiseren. Een aantal van hen was bij het symposium aanwezig. Zoals de familie Johnny Fung, zij verzorgen dagelijks ontbijt voor honderden kinderen. Entrepreneur Terrance Ras die laat zien dat ondernemen en het algemeen welzijn dienen goed samen gaan. Eman noemde de familie Anthony Geerman die dagelijks zorgt dat het eiland er beter uit ziet. De AVP-leider noemde ook Jerry Schwengle, een van de zwemmers die jaren geleden Rolly Bislick vergezelden in zijn stunt om van Venezuela naar Aruba te zwemmen. Eman erkende ook vakbondsleider Josephine Albertus, hij noemde haar een maatschappelijk leider die belangeloos en met kracht strijdt voor het algemeen welzijn van werknemers op Aruba en leerkrachten in het bijzonder.
Spreker Wendrick Cicilia is lid van Plataforma Hobennan Profesional. Hij wees op de noodzaak om normen als solidariteit, empathie en naastenliefde te herstellen. Cicilia zei dat bonum commune niet nieuw is. ,,In tijden van maatschappelijke en morele neergang geeft het hoop op een betere toekomst.”
Pastoor Calix Ashby ziet het algemeen welzijn als moreel kompas in ons leven en ons werk in de gemeenschap. ,,Een moreel kompas geeft richting in alle omstandigheden waar we mee worden geconfronteerd.”
Luciano Milliard is docent constitutioneel recht aan de Universiteit van Aruba. Hij stelde tijdens het symposium dat onderwijs veel meer is dan de intellectuele vorming van mensen. ,,Onderwijs biedt de mens de gelegenheid om zijn meest persoonlijke wensen en doelen in het leven te bereiken. Onderwijs moet daarom voor iedereen toegankelijk zijn. Het is onderdeel van het algemeen welzijn en zorgt ervoor dat de samenleving zich kan blijven ontwikkelen.”
Student Mimi Koenig van Harvard College uit de Verenigde Staten sprak jongeren aan, omdat zij vaak de kritiek krijgen dat zij geen belangstelling hebben voor maatschappelijke vraagstukken. ,,De jonge generatie wordt beschreven als ongeïnteresseerd en onverschillig voor wat er echt om hen heen gebeurt. Alsof ze zich niet realiseren wat zij voor verbetering van de samenleving kunnen betekenen.” Koenig hoopt dat het concept van de ‘common good’ jongeren zal aanspreken en zal motiveren om actief deel te nemen aan activiteiten die helpen om de samenleving te verbeteren.
Andere sprekers waren Marlandi Gracia, een jonge ondernemer en business management professional op Aruba. Zij gaf aan dat goed zakendoen in een competitieve economie goed samengaat met moreel goed handelen. Dominee Peter Hazenoot benadrukte in zijn toespraak de verantwoordelijkheid die iedereen in de samenleving heeft. Pastoor Jairo Maduro ziet het bonum commune als een manier van werken die overal en op elk moment in ons dagelijks leven kan worden gebruikt.
De organisatie blikt terug op een geslaagd symposium. ,,Er zijn wel degelijk andere manieren van denken en handelen, die wij dagelijks op Aruba meemaken en zelf kunnen gebruiken om een betere samenleving te realiseren. Denken, beslissen en handelen met het algemeen welzijn voor ogen geeft hoop op een betere toekomst in een samenleving die de menselijke waardigheid vooropstelt. Een samenleving die rekening houdt met alle mensen en niet alleen met privileges voor een kleine groep.”