Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Uitvoeringsorgaan Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) stelt voor haar verzekerden speciale telefoonlijnen open.

F18 ARU azv vergoedt niet alle med 2Dit heeft te maken met de nieuwe medicijnenlijst van AZV, die sinds vandaag van kracht is. Op deze zogeheten ‘positieve lijst’ staan de medicijnen die AZV wel en niet vergoedt.
Niet alle medicijnen staan meer op deze lijst. Sommige medicijnen werden vergoed, maar nu niet meer. Of ze worden onder bepaalde voorwaarden vergoed.
De AZV wil het verzekerden makkelijk maken om te controleren of hun medicijn wel of niet wordt vergoed. Dat kan op verschillende manieren.
De AZV is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 7.30 tot 16.00 uur. Het algemene telefoonnummer is 5279900. Via dit algemene nummer kan informatie over medicijnen worden opgevraagd. Verzekerden kunnen de AZV ook via WhatsApp bereiken. Dat kan via de nummers (00297) 5925311, 5925355 en 5925399. Deze telefoonnummers zijn speciaal geopend om medicijninformatie te geven.
De ‘positieve lijst’ is ook te vinden op de website www.azv.aw. De verzekerde tikt online de naam van het medicijn dat hij of zij normaal gesproken gebruikt. Alle ‘blauwe’ medicijnen worden vergoed en alle ‘rode’ medicijnen worden niet meer vergoed. In ‘groen’ wordt aangegeven wat de voorwaarden zijn om de medicatie vergoed te krijgen.
De categorie Over The Counter (OTC) bestaat uit medicijnen die niet worden vergoed en waarvoor geen recept van de huisarts nodig is. Wie dit medicijn wil hebben, betaalt het zelf bij de apotheek. De huisarts kan helpen bij het noteren van de naam van het medicijn, zodat de verzekerde dit aan de apotheek kan doorgeven. Dan kan de apotheker het medicijn makkelijker zoeken. De AZV vergoedt OTC-medicijnen niet.
In andere gevallen is een recept van de huisarts wel nodig om een medicijn te krijgen, maar de AZV vergoedt die medicatie niet of deels.
De reden dat de AZV veranderingen in het vergoeden van medicijnen doorvoert, heeft te maken met de hervormingen. Wil AZV in de toekomst medische zorg kunnen blijven geven, dan moet de zorg betaalbaar blijven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.