Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Rector Viola Heutger van de Universiteit van Aruba (UA) heeft woensdag de leerstoel ‘Trans lingual practices in education and professional context’ officieel geaccepteerd.

ARUinstructietaalZe is daarmee de eerste rector die ook hoogleraar is. In haar installatietoespraak pleitte ze voor meertalig onderwijs: ,,De universiteit staat ervoor open om een keuze te maken in de instructietaal.”
,,We wonen op een eiland waar meerdere talen worden gesproken. Thuis spreek je een of twee talen. Op school leer je een andere taal. Het is voor de universiteit belangrijk om te weten welke taal we moeten kiezen voor het onderwijs. Kiezen we voor de taal die op school wordt gehanteerd of kiezen we de taal van het werk? Of moeten we onderwijs in meerdere talen aanbieden?” Heutger stelde dat ze het belangrijk vindt om die dialoog aan te gaan.
,,De universiteit wil de taalkeuze maken. Meertalig onderwijs geeft een student een solide basis en versterkt hen multicultureel. Taal is niet alleen een vaardigheid, maar we hebben taal ook nodig om te kunnen communiceren en om inhoud over te brengen.” Heutger gaf voorbeelden hoe talen op Aruba worden gebruikt. ,,Alle wetgeving is in het Nederlands. Beleidszaken worden vaak besproken in het Papiaments. Hebben we het over het toerisme, dan stappen we over op Engels. Tijdens sociale activiteiten is het vaak Spaans. Op sociale media gebruiken we talen door elkaar. We komen daardoor elke dag met veel talen in contact. De universiteit wil graag het juiste beleid formuleren om studenten een goede basis te kunnen geven.”
Heutger vindt het belangrijk dat studenten die op de UA zitten, kennis in meerdere talen kunnen delen. ,,Dat betekent wel dat we een keuze moeten maken welke instructietaal we hanteren.” Op de UA wordt nu lesgegeven in het Engels en Nederlands.
Bij de installatieplechtigheid was onder anderen Onderwijsminister Endy Croes (MEP) aanwezig. ,,Voor het eerst in de geschiedenis van de universiteit is de rector ook hoogleraar. Dat is zeker een felicitatie waard. Het is een enorme verdienste om professor te worden. Heutger heeft de mooie uitdaging om de UA op dit gebied verder te helpen ontwikkelen.”
Ook voorzitter Josephine Albertus van lerarenvakbond Simar was aanwezig. ,,Het is goed om te horen dat ze deze mening heeft over meertaligheid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de basis van een leerling steviger is als hij of zij onderwijs heeft genoten in de moedertaal, daar verwees Heutger ook naar.” De Simar-voorzitter zei dat Heutger in meerdere landen heeft gewerkt en heeft ervaren wat de effecten zijn van meertalig onderwijs.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.