Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - De hulpdiensten rukten gistermiddag massaal uit om in Barcadera een brand te blussen bij recyclebedrijf Daltra Antilles.

ARUbrand3Het bedrijf verwerkt onder andere oude auto’s en haalt metalen eruit. De brand ontstond rond het middaguur en was aan het einde van de middag nog niet onder controle. De dikke zwarte rook hinderde onder andere het luchtvaartverkeer. Op de foto is een brandweervoertuig te zien dat water pompt om daarmee verder te kunnen blussen. Lees verder op de Aruba-pagina.

Hulpdiensten en bedrijfsleven voorkomen ramp
De oorzaak van de brand die gisteren bij Daltra Antilles woedde, was voor het sluiten gaan van deze editie nog niet bekend. Het was voor de hulpdiensten letterlijk water uit de zee dragen om daarmee de flinke brand bij Daltra Antilles te blussen en zo een rampzalige situatie te voorkomen.
De brandweer, politie en ambulance werkten samen met Dienst Openbare Werken (DOW). Ook het Water- en Energiebedrijf (WEB) zette zich in, net als Bureau Rampenbestrijding. Medewerkers van bedrijven uit de buurt boden ook assistentie. Met vereende krachten probeerden ze te voorkomen dat de brand zou overslaan naar andere bedrijven. Uit voorzorg zette de politie de omgeving af.
De zwarte rookpluim was tot ver in de omgeving goed zichtbaar. Het getroffen bedrijf is vlak bij de dump van Parkietenbos gevestigd. Vanuit de verte leek het erop dat het vuur op de dump woedde. Dat leidde op sociale media tot speculaties en reacties van mensen die foto’s en livebeelden zagen. Al snel verspreidde zich het figuurlijke vuurtje dat de brand bij het recyclebedrijf was. De hevige rookontwikkeling waaide door de wind naar de luchthaven. Vliegtuigen konden om die reden niet via de gebruikelijke aanvliegroute landden, maar moesten worden omgeleid.
Al snel bleek dat de autoriteiten de brand niet onder controle kregen. Via het Korps Politie Aruba (KPA) kreeg de pers rond 14.30 uur van het Crisisteam het verzoek om niet in de buurt te komen van Daltra, maar om op een afstand van minstens 500 meter te blijven. ,,Dit verzoek wordt gedaan voor jullie eigen veiligheid. Deel deze informatie ook via jullie mediakanalen, zodat het publiek ook niet in de buurt komt.” Diverse media, waaronder 24ora.com en NoticiaCla, waren in de buurt om verslag te doen.
DOW stuurde extra personeel en materiaal om de brandweer - die al massaal was uitgerukt - te assisteren met pompen. Daarmee werd water uit zee gehaald om bij het blussen in te zetten. Bedrijven in Barcadera zetten hun vrachtwagens in, die af en aan reden met zand. Daarmee werd geprobeerd om het gebied van de brand te beperken. Ambulances van Imsan waren aanwezig, maar een verslaggever van 24ora.com meldde halverwege de middag dat er op dat moment geen gewonden waren.
In de buurt van Daltra Antilles liggen niet alleen de stortplaats Parkietenbos, maar ook WEB en gasleverancier Arugas. WEB stuurde ook extra personeel om de brandweer te helpen bij de bluswerkzaamheden. WEB verhoogde de waterdruk in de omgeving van Barcadera, en meldde op sociale media dat dit tot gevolg kon hebben dat de waterdruk in bepaalde districten juist minder zou zijn. Dit kon het geval zijn in Oranjestad, Madiki, Wayaca en Seroe Blanco. ,,We bedanken het publiek voor hun begrip”, gaven WEB en DOW samen aan.
Naast Daltra ligt een ander bedrijf, cementbedrijf Apex (onderdeel van Atco). Het gevaar was groot dat de brand naar dit bedrijf zou overslaan. Apex liet eveneens via sociale media weten dat tot nader order gesloten te zijn. ,,Onze medewerkers zijn veilig en werken met de brandweer mee, om de bedrijven veilig te houden.”
Huisartsenvereniging Hava gaf gistermiddag het advies aan personen om ‘binnen te blijven en het liefst de deuren en ramen gesloten te houden’. Dit advies was vooral gericht aan personen die ademhalingsproblemen kregen als gevolg van de rookontwikkeling. ,,Het kan zijn dat de brand bij Barcadera kan leiden tot hoesten, kortademigheid, ademhalingsproblemen, hoofdpijn of keelpijn”, aldus de Hava. Dit bericht werd door Directie Volksgezondheid (DVG) gesteund.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.