Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad – De regering wijst de eis van de vakbonden af, om in augustus de reparatietoeslag uit te betalen. ,,Er is geen financiële ruimte om buiten de bestaande afspraken dit te doen.” Dat staat in een brief van minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) die daarmee reageert op de vakbonden.

F13 ARU Geen financiële ruimteZe handhaaft het standpunt dat de resterende 7,6 procent van de 12,6 procent salariskorting wordt uitbetaald in 2023. Daar zit ook de reparatietoeslag bij.

De vakbonden stuurden vrijdagmiddag een brief - het Antilliaans Dagblad schreef hier zaterdag over - waarin ze eisen dat ze eind augustus de reparatietoeslag van 1.918 florin krijgen uitbetaald. De regering antwoordde nog dezelfde dag. De premier wees er in haar brief op dat over dit thema op 14 juli uitgebreid met de vakbonden is gesproken. In dat gesprek heeft de regering gezegd dat ze dit jaar slechts 5 procent van de 12,6 procent salariskorting kan uitbetalen. ,,Voor 2022 was in de begroting de afbouw van de 5 procent salariskorting opgenomen. Voor de ambtenaren en gelijkgestelden is dat 10,7 miljoen florin en voor de gesubsidieerde stichtingen is dat 7,5 miljoen florin. Het totaalbedrag is 18 miljoen florin” De premier stelt dat het met ‘veel moeite is gelukt’ om de eerste 5 procent uit te betalen en ‘nog steeds is hierover een meningsverschil met Nederland’.

De vakbonden gebruikten het argument dat het toerisme zich goed herstelt en dat het met de economische ontwikkeling de goede kant opgaat. Wever-Croes beaamt dit in haar antwoord, maar komt toch met een tegenargument. Het toerisme heeft echter nog niet het niveau bereikt van voor de corona-pandemie. ,,We verwachten dat het toerisme begin 2023 volledig zal herstellen en dat de economie in 2023/2024 volledig zal herstellen. De overheidsfinanciën zullen pas daarna volledig herstellen.”

Daarover legt ze uit dat er dit jaar een begrotingstekort is van 227 miljoen florin en een schuldenlast van ongeveer 6 miljard florin. ,,Er is geen ruimte om buiten de bestaande afspraken de reparatietoeslag in augustus compleet terug te geven.” De vakbonden denken daar anders over. In hun eisende brief stellen ze dat in de begroting van 2022 18 miljoen florin is opgenomen. Dit jaar wordt 8 miljoen florin gebruikt om de eerste 5 procent te kunnen betalen. Er blijft 10 miljoen florin over. Daarvan kan de resterende 7,6 procent worden uitbetaald. Om die reden eisen de vakbonden dat ze eind augustus hun reparatietoeslag terugkrijgen.
Maar de premier blijft bij haar standpunt. ,,Ik heb het op 14 juli al uitgelegd en ik hoop dat ik met het beantwoorden van deze brief op het begrip van de vakbonden kan rekenen om het aangegeven traject voort te zetten.”