Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Met het oog op de verwachte storm, heeft de regering gistermiddag het besluit genomen om alle scholen morgen en vrijdag te sluiten. Ook overheidsdiensten sluiten, zij gaan vanmiddag om 12.00 uur al dicht.

ARUstormPremier Evelyn Wever-Croes (MEP) maakte deze beslissing gisteren bekend tijdens een extra ingelaste persconferentie. Het bedrijfsleven kan op dit moment zelf de keuze maken om open te blijven of niet.
De maatregelen worden genomen met het oog op het slechte weer. Volgens informatie van het Meteo Aruba beweegt het weersysteem sneller dan verwacht en is het intussen uitgegroeid tot een tropische storm. Daarbij hoort de code oranje. ,,De verwachting was dat we de eerste effecten woensdagavond zouden merken, maar volgens de voorspellingen zal dat al aan het eind van de middag zijn.” De premier sprak ook de verwachting uit dat code rood vandaag in de loop van de dag wordt afgegeven. Code rood wordt 12 uur van tevoren gegeven.
Vanwege code oranje worden ambtenaren naar huis gestuurd, zodat ze kunnen zorgen dat hun thuissituatie veilig is. Op de vraag van de pers wat het bedrijfsleven moet doen, antwoordde de premier dat de regering bij code oranje geen maatregelen voor het bedrijfsleven kan nemen. ,,Wij zijn de werkgever van overheidsdiensten, daarom kunnen we wel ambtenaren naar huis sturen. Als we eenmaal in code rood zitten, dan kunnen we wel de beslissing nemen dat bedrijven ook moeten sluiten.”
De autoriteiten waarschuwen de bevolking dat er gedurende drie dagen (tot en met vrijdag) heel veel regen wordt verwacht. De route van de tropische storm zal tussen Aruba en Venezuela liggen. ,,Dit is geen gebruikelijk pad, we zijn hier niet bekend mee. Dat betekent dat er andere omstandigheden zullen zijn. We verwachten dat de zee zeer ruw zal zijn en hebben al een waarschuwing afgegeven aan booteigenaren om de vaartuigen uit zee te halen.”
Scholen blijven morgen en vrijdag dicht. De premier legde uit dat het niet gewenst is dat veel mensen een dag na de storm op straat zijn, zeker niet om kinderen naar school te brengen. Om die reden blijven de scholen morgen gesloten. Uit voorzorg gaan ze vrijdag ook niet open, omdat op dit moment niet kan worden voorspeld hoe de situatie op Aruba zal zijn,.
Alle nooddiensten zijn door de regering gemobiliseerd en staan standby op hun posten. Van een aantal wijken is bekend dat er veel wateroverlast zal zijn. Het gaat specifiek om de wijken Madiki, Pos Chiquito, Zeewijk en Palm Beach. De premier deed een oproep aan alle burgers die hier wonen, om te proberen tijdens de storm bij familie in andere wijken te verblijven.
De premier sloot de persconferentie af met de opmerking dat de ‘situatie er ernstig uitziet’. ,,Maar niets is veranderlijker dan het weer. In het verleden hebben we ook scholen en diensten gesloten, en dan bleek het achteraf mee te vallen. Het is echter niet te voorspellen wat de situatie nu wordt. We zijn liever voorbereid op iets ergs, dan dat we niet zijn voorbereid.”
De bevolking lijkt oor te hebben voor de oproep om zich voor te bereiden op de komst van de storm. Bij verschillende benzinestations stonden gisteren lange rijen van bestuurders die hun voertuig toch nog even ‘vol’ willen gooien. Ook rijen bij grote supermarkten, waar klanten blikken eten, zaklampen en batterijen inslaan.
Een andere groep mensen vindt dat het allemaal wel meevalt. Op sociale media gaat, naast de officiële lijst van noodgoederen, ook een alternatieve lijst rond. Daarop staan bier, wijn, spareribs en snacks als producten om vooral in te slaan. Directeur Rino Harms van Bureau Rampenbestrijding Aruba (BRA) gaf op vragen van de pers aan dat er op dit moment geen opvang is geopend. ,,We openen de shelters pas nadat de storm is gepasseerd, omdat we dan inzicht hebben in het aantal personen dat onderdak nodig heeft. Aruba heeft drie opvangcentra, waarvan de locaties worden bekendgemaakt als ze worden geopend. Onze sheltermanagers staan klaar om dit te doen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.