Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Telecombedrijf Setar heeft het project ‘Beveiligingscamera’s in hotelgebied’ gekregen en gaat op korte termijn de apparatuur installeren. Minister Rocco Tjon (MEP) van Justitie heeft deze week een ministeriële beschikking (MB) getekend samen met staatsbedrijf.

F14 ARU beveiligingscameras hotelsDe regering vindt het van belang dat technologie wordt gebruikt bij de bestrijding van criminaliteit. Dat het project aan Setar wordt gegund, is voor de minister ‘heel logisch’. ,,In het verleden is geprobeerd om dit type projecten uit te voeren, maar het werd nooit uitgevoerd. Er waren altijd uitdagingen”, zegt Tjon. In zijn ogen heeft Setar een goed ‘track record’, want het bedrijf doet dergelijke projecten al. Zo werkt Setar samen met de luchthaven.

Het cameraproject bestaat uit drie fases. De eerste fase is het installeren van het camerasysteem. Het ministerie van Justitie is al bezig om fase twee en drie te organiseren, zodat op alle strategische plekken op Aruba camera’s zullen zijn. Tjon zal in juli een commissie installeren die het hele project gaat monitoren. Want, het zal zes tot zeven maanden duren voordat het hele project is afgerond. De commissie zal erop toezien dat de uitvoering succesvol verloopt. De commissie zal dan ook nauw samenwerken met Setar.

Juristen van het ministerie van Justitie en van Setar zullen overleg voeren om tot een ‘service level agreement’ te komen, zodat daarmee wordt gegarandeerd dat de camera’s ook worden onderhouden. Een camera die stuk gaat of beschadigd raakt moet worden gerepareerd of worden vervangen.

Tjon is in gesprek met minister Dangui Oduber (MEP) van Toerisme om ook waarschuwingsborden in het hotelgebied te installeren. Wie daar rondloopt, moet op de hoogte zijn dat er cameratoezicht is. Met zogeheten ‘infomercials’ wordt de bevolking er bewust van gemaakt dat er beveiliging is. De commissie die door de minister wordt geïnstalleerd gaat ook een voorstel doen voor hoe de beelden van de camera’s kunnen worden gebruikt. De autoriteiten moeten een mogelijkheid hebben om te reageren op wat er te zien is op de camera’s.

Aruba evalueert in dit opzicht hoe andere landen met cameratoezicht omgaan. Ook wordt gekeken aan welke regels de autoriteiten zich moeten houden.