Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties en Digitalisering is op Aruba voor financiële overleg met Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De inhoud van deze gesprekken zijn van belang voor de Rijksministerraad (RMR), die aankomende vrijdag in Nederland bijeenkomt.

F14 ARUfinancieel koninkrijksoverlegDe eerste vergadering vond zaterdagavond plaats, tussen Aruba en Nederland. Bij de tweede gespreksronde, die gisteravond begon, sloten de premiers van Curaçao en Sint Maarten, de vicepremier van Curaçao en de minister van Financiën van Sint Maarten zich aan. Het regeringenoverleg duurt ook vandaag nog de hele dag.

,,Het zijn zware dagen met heel veel vergaderingen. Belangrijk is echter dat we in dialoog zijn over de toekomst van de consensus-Rijkswetten”, zegt premier Evelyn Wever-Croes (MEP). ,,Het doel van Aruba is om uit deze crisis te komen. We willen duidelijkheid over het traject dat voor ons ligt.”

Op verzoek van Curaçao en Sint Maarten is - op het laatste moment - het thema van de 12,5 procent salariskorting op de agenda gezet. De situatie voor deze eilanden is iets anders dan voor Aruba, zegt Wever-Croes. Voor Aruba is het thema van groot belang, omdat de regering in juli 5 procent van de 12,6 procent wil uitbetalen aan de ambtenaren. Van Huffelen moet dit thema op de agenda zetten van de komende RMR. Ook de Rijkswet Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho) staat op de agenda van de RMR.

De delegaties van Aruba en Nederland spraken elkaar zaterdagavond. De premier en Financiënminister Xiomara Maduro (MEP) spraken met Van Huffelen en haar delegatie over de begroting van 2022 en de Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft). Aruba heeft haar zorgen over de RAft naar voren gebracht en ook Nederland bracht punten naar voren. De landen hebben concrete vervolgafspraken gemaakt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.