Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Als de wet ‘Normering Topinkomens’ wordt aangenomen, zullen alle inkomens lager worden. De Arubaanse oppositiepartij AVP is tegen deze wet en trekt aan de bel.

F17 ARU salarisnorm schaadtHet parlement behandelt het wetsvoorstel aanstaande maandag. Het doel van de wet is om de hoge salarissen van topfunctionarissen aan banden te leggen, zowel bij de overheid als bij staatsbedrijven.

Fractieleider Mike Eman (AVP) zegt dat de normering niet alleen de hoogste functies raakt, maar dat alle salarissen omlaaggaan als de wet wordt aangenomen. ,,Het salaris dat onder het hoogste salaris zit moet naar beneden worden aangepast. Deze correctie heeft gevolgen voor het salaris daaronder en zo worden alle inkomens in het zogeheten salarishuis minder.”

De AVP noemt de reacties van diverse bedrijven en instanties, die allemaal hun zorgen uiten over deze wet. De Raad van Advies vindt dat de wet niet goed is bestudeerd en dat de toelichting niet voldoende is. De regering heeft daarop gereageerd dat ‘de normering van topsalarissen binnen de verschillende entiteiten uiteindelijk zal leiden tot een herziening van de totale loonstructuren in die ondernemingen’. Daarmee bevestigt de regering volgens de AVP de zorgen die het instituut heeft.

Aruba Tourism Authority (ATA) verwacht dat de nieuwe wetgeving het moeilijker zal maken om gemotiveerd personeel voor het toerisme te vinden en vooral te behouden. De Centrale Bank van Aruba (CBA) zegt dat de hele salarisstructuur binnen de organisatie zal moeten worden aangepast. ,,Gezien de complexiteit van de taken van de CBA is het van belang dat haar (top)functionarissen bestaan uit personen met (vaak) specialistische kennis, gezag en ervaring op economisch en financiueel gebied.”

Aruba Airport Authority (AAA) waarschuwt dat deze wet de concurrentiepositie van de luchthaven aantast. ,,Toptalent zal vertrekken en het wordt moeilijk om nieuw talent aan te trekken. Dit heeft negatieve gevolgen voor de economie.”

Eman stelt dat zijn fractie dezelfde zorgen hoort vanuit de staatsbedrijven WEB, Elmar en Setar.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).